zondag, februari 25, 2024
HomeKnokke-HeistWereldlichtjesdag 2023: Een Warme Herdenking in Knokke-Heist

Wereldlichtjesdag 2023: Een Warme Herdenking in Knokke-Heist

Op zondag 10 december 2023 wordt in Knokke-Heist een bijzonder herdenkingsmoment georganiseerd. De Gezinsbond Knokke en Heist-Duinbergen, in samenwerking met het Cultuurcentrum Knokke-Heist, nodigen iedereen uit om deel te nemen aan Wereldlichtjesdag. Dit evenement vindt plaats in CC Scharpoord, waarbij het programma om 18.30 uur start in de foyer.

Het evenement opent met een sfeervolle wandeling door de tuin van Scharpoord, waarbij deelnemers een verlichte candlebag meedragen. Dit symbolische gebaar is een eerbetoon aan overleden kinderen, waarbij ouders, grootouders, broers, zussen en iedereen die een lichtje wil aansteken ter nagedachtenis, welkom is.

Na de wandeling krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om een houten sterretje te versieren. Dit creatieve element van de avond biedt een persoonlijke touch, terwijl men geniet van een hartverwarmend drankje. Tijdens deze activiteit zorgt Wout Govaert voor muzikale omlijsting met zijn pianospel.

De gemaakte sterretjes worden vervolgens gebruikt als versiering voor een grote kerstboom, die een centrale plaats inneemt in het cultuurcentrum. Om 19 uur wordt deze boom verlicht, als onderdeel van een wereldwijd fenomeen waarbij op dezelfde tijd overal ter wereld lichtjes worden aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

Deze bijzondere kerstboom zal niet alleen tijdens Wereldlichtjesdag te bewonderen zijn, maar ook tijdens de winterbar, georganiseerd door vzw Brick by Brick van 18 december 2023 tot 3 januari 2024. Ouders die een sterretje in de boom hebben gehangen, kunnen deze op dinsdag 2 januari 2024 tussen 15 en 22 uur komen ophalen om als aandenken mee naar huis te nemen.

Wereldlichtjesdag, dat zijn oorsprong vond in 1997 in Amerika, biedt mensen over de hele wereld de kans om samen te komen en te herdenken. Het is een dag waarop wereldwijd om 19 uur lokale tijd kaarsen worden gebrand ter nagedachtenis aan overleden kinderen, ongeacht hoe oud ze waren of hoe lang het geleden is. Dit evenement in Knokke-Heist staat symbool voor deze internationale beweging, waarbij licht en warmte worden verspreid ter herinnering aan dierbare kinderen.