zondag, april 14, 2024
HomeZoute.StyleWest-Vlaanderen Blijft Investeren in Kwaliteit van Fiets- en Wandelroutes in 2024

West-Vlaanderen Blijft Investeren in Kwaliteit van Fiets- en Wandelroutes in 2024

Het Belang van Peters en Meters voor de Kwaliteitszorg

Westtoer, het provinciebedrijf dat zich inzet voor de toeristische promotie van West-Vlaanderen, blijft ook in 2024 de kwaliteit van de fiets- en wandelnetwerken in de regio hoog in het vaandel dragen. Cruciaal in dit streven zijn de 586 peters en meters, vrijwilligers die een sleutelrol spelen in het detecteren van problemen op het terrein. Deze toegewijde groep voert regelmatige controles uit langs de routes en speelt een onmisbare rol in het signaleren van mogelijke verbeterpunten.

Groeiende Populariteit van Recreatief Fietsen en Wandelen

De populariteit van wandelen en fietsen in West-Vlaanderen heeft in de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen, met een recordaantal van 7,3 miljoen recreatieve fietsers in 2020. Hoewel dit aantal in 2023 licht is gedaald naar 7,1 miljoen, blijft het op een indrukwekkend hoog niveau. Deze aanhoudende interesse onderstreept het belang van het onderhouden en verbeteren van de netwerken.

Uitbreiding van de Technische Ploeg

In reactie op deze aanhoudende populariteit en de noodzaak om de kwaliteit te garanderen, heeft Westtoer besloten haar technische ploeg uit te breiden met twee extra medewerkers. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, benadrukt dat deze uitbreiding zal bijdragen aan een snellere respons op onderhoudsbehoeften en eventuele herstellingen. Een hoogwaardig aanbod voor recreanten blijft de topprioriteit.

Inzet van Vrijwilligers Cruciaal in Kwaliteitswaarborg

De inzet van de peters en meters in 2023 heeft geresulteerd in 2.080 meldingen tijdens hun controlebeurten. Deze meldingen hadden voornamelijk betrekking op technische mankementen zoals bewegwijzering, wegdekproblemen, en begroeiing. Interessant is dat het merendeel van deze meldingen betrekking had op de fietsnetwerken en -routes.

Toewijding aan Kwaliteit en Responsiviteit

De voortdurende inzet van Westtoer, ondersteund door de toegewijde groep peters en meters, weerspiegelt een sterke toewijding aan kwaliteit en responsiviteit. Met de uitbreiding van het team en de aanhoudende interesse in fiets- en wandelrecreatie, is West-Vlaanderen goed gepositioneerd om zijn status als een topbestemming voor recreanten te behouden.