woensdag, mei 22, 2024
HomeKnokke-HeistWest-Vlaanderen Pioniert in Duurzaam Toerisme: Een Toekomstvisie van Westtoer

West-Vlaanderen Pioniert in Duurzaam Toerisme: Een Toekomstvisie van Westtoer

Tijdens het recente Westtoer Inspiratiecongres werd de schijnwerper gericht op de nieuwste ontwikkelingen in toerisme, een sector die zich snel aanpast aan veranderende tijden. De kernvraag was: “Hoe kunnen we toerisme duurzaam en gezond houden voor zowel bezoekers als lokale bewoners?” Dit thema werd verkend door een reeks deskundigen, elk met hun unieke inzicht.

Westtoer, het provinciale toerismebedrijf, presenteerde hun inzet voor wat zij ‘regeneratief toerisme’ noemen. Dit houdt in dat er zorgvuldig wordt gezocht naar een balans tussen toeristen en de lokale gemeenschap. Deze benadering weerspiegelt de veranderende behoeften en verwachtingen van zowel reizigers als inwoners.

De impact van toerisme in West-Vlaanderen is aanzienlijk: het vertegenwoordigt 60% van de totale toeristische omzet in Vlaanderen en ondersteunt meer dan 40.000 banen in de sector. Dit onderstreept de economische betekenis van toerisme voor de regio, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals werkdruk in de horeca en de noodzaak van duurzame praktijken.

De directeur marketing van Westtoer, Luc Abbeloos, benadrukte het belang van zorg voor het milieu, de gasten, en de lokale gemeenschap, als onderdeel van een waardevolle toekomst voor toerisme. Dit werd verder onderstreept door keynote-spreker Ab Dijksterhuis, die aangaf dat reizen een positief effect heeft op ons welzijn. In het huidige tijdperk, waarin mentale belasting vaak overheerst, zoeken mensen naar zinvolle ervaringen tijdens hun vakanties.

Verschillende experts, waaronder Jo Hendrickx en Siebe Hannosset, droegen bij aan het congres met hun kennis over onderwerpen zoals de impact van single-use plastics en ‘intermittent living’. Dit soort inzichten helpt ondernemers om een balans te vinden in een snel veranderende wereld.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, sloot het congres af met een krachtige boodschap: “Toerisme gaat verder dan het ontdekken van plaatsen; het is een reis naar vernieuwende ideeën.” Westtoer is vastbesloten om West-Vlaanderen als toeristische topbestemming te blijven ontwikkelen.

Voor meer informatie, bezoek: www.westtoerinspiratiecongres.be