vrijdag, april 19, 2024
HomeZoute.StyleWesttoer en Partners Onthullen Duurzaam Toekomstplan voor onze Kust

Westtoer en Partners Onthullen Duurzaam Toekomstplan voor onze Kust

Het provinciebedrijf Westtoer, in samenwerking met de tien kustgemeenten, waaronder Knokke-Heist en Toerisme Vlaanderen, heeft een ambitieus toekomstplan onthuld voor het kusttoerisme. Met de visie gericht op de periode 2024-2030, streeft het initiatief ernaar de Belgische Kust te transformeren in een duurzame vakantieregio met een internationale allure.

Belangrijke Pijlers van het Plan

De kust, die jaarlijks geniet van 27,5 miljoen overnachtingen, 17 miljoen dagtoeristen, en een omzet van 3,4 miljard, richt zich op duurzaamheid, klimaatbestendigheid, en het creëren van kwaliteitsvolle ervaringen. Het plan omvat het versterken van de ‘Kust in beweging’ verhaallijn, het bevorderen van de ‘Zee van Smaak’, en het aantrekken van nieuwe doelgroepen, met een focus op Franstalig België en de buurlanden, maar ook verder weg zoals de Scandinavische landen.

Innovatie en Samenwerking

Een kernaspect van de strategie is het benadrukken van het unieke kustgevoel door middel van innovatieve projecten zoals de renovatie van de zeedijken en de introductie van nieuwe fiets- en wandelnetwerken. Deze inspanningen worden ondersteund door een intensieve samenwerking tussen verschillende bestuursniveaus en de nadruk op regeneratief toerisme.

Toekomstvisie

Het toekomstplan zet sterk in op de spreiding van toerisme over de vier seizoenen en legt een basis voor een veerkrachtige toeristische sector die economische, ecologische, en maatschappelijke belangen in evenwicht brengt. De nieuwe strategie wordt gedreven door de filosofie van ‘Reizen naar Morgen’, waarbij de focus ligt op het welzijn van bewoners, bezoekers, en ondernemers.