7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Wet-Major iets verfijnen

De Raad van State heeft een paar weken geleden de Belgische regeling voor havenarbeid vernietigd omdat ze strijdig is met het Europees recht. Het gaat om de vernietiging van een Koninklijk Besluit, de wet-Major zelf blijft volgens de vakbondsman overeind. Deze wet regelt dat bedrijven in het havengebied enkel met erkende havenarbeiders mogen werken. “Deze beslissing betekent dus niet noodzakelijk dat de erkenningen wegvallen”, legt vakbondsman Marc Loridan (foto) uit.

De Raad van State gaat niet akkoord met hoe het comité is samengesteld om havenarbeiders te erkennen. Dat comité bestaat uit werkgevers en vakbonden. “Als daar partijdigheid is, zullen we een aantal aanpassingen moeten doen en zo snel mogelijk met alle sociale partners rond de tafel moeten zitten. Zo kunnen we kijken welke artikels door de Raad van State niet begrepen worden. Het belangrijkste is dat havenarbeiders nog steeds erkend worden,” zegt Marc Loridan van de BTB.

Om havenarbeider te worden, blijven dezelfde voorwaarden gelden. “Personen moeten in het bezit zijn van een bewijs van goed gedrag en zeden, moeten medisch gekeurd worden en psychologische testen doorlopen. Men moet ook slagen voor de opleiding voor havenarbeider. Volgens de werkgevers is het inderdaad zo dat vandaag de dag de vakbonden beslissen wie er aan de haven als havenarbeider mag werken. Dat is ook de enige reden waarom de Raad van Staten partijdigheid inroept. “Het is inderdaad niet aan de vakbonden om te bepalen wie er mag werken als havenarbeider in de Vlaamse Havens, zegt Jurgen Bekaert van KMO-INFO en volgt hierin de uitspraak van de Raad van State. Cepa, Cewez en CEPG zijn perfect in staat om de aanwerving flow zelfstandig te begeleiden. We doen er alles aan op de job aantrekkelijk te maken zodat nieuwe mensen kiezen voor een job in één van onze havens”, besluit Bekaert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen