Home Zwinregio Zeebrugge Wet Major op losse schroeven

Wet Major op losse schroeven

Zeebrugse havenarbeiders maken zich terecht zorgen. Een advies van de advocaat-generaal van het Europese hof van justitie zou het einde kunnen betekenen van de wet-Major die hun statuut al jaren extra bescherming geeft. De omstreden wet beperkt de toegang tot havenarbeid tot een pool van erkende havenarbeiders. Waardoor vandaag de vakbonden bepalen wie er in de haven aan de slag kan en internationale bedrijven vaak niet willen investeren in onze havens.

Verschillende logistieke bedrijven, verzetten zich al jaren tegen de wet. Het advies aan het Europese hof stelt nu dat de wet in tegenspraak is met de Europese regels voor het vrije verkeer van mensen en goederen, en dat het systeem met erkende havenarbeiders moet verdwijnen.

MIDDLEGATE-Zeebrugge en Katoennatie hebben eerder ook al een klacht ingediend en ook andere rederijen en havenbedrijven zien de beschermende wet Major liever vandaag dan morgen verdwijnen.

6 jaar terug klaagde de Europese Commissie ons land aan omdat de Belgische havenwetgeving in strijd zou zijn met Europese regels. De munitie daarvoor kwam vooral uit een lijvig rapport, besteld door de Europese Commissie bij Portius. Portius is het door Van Hooydonk opgerichte centrum voor alles wat te maken heeft met (internationale) havenwetgeving.

In 2016 kwam er schot in de zaak. Toenmalig bevoegd federaal minister Kris Peeters (CD&V) slaagde erin een deal te sluiten: de ‘gewijzigde wet-Major’. Die laat onder meer het werken met interimkantoren toe en verruimt het takenpakket voor havenarbeiders. Maar de ‘gewijzigde wet-Major’ is in de ogen van Europa niet meer dan een doekje tegen het bloeden.

Het is te verwachten dat de vakbonden op alle vlakken er alles zullen aan doen om de (gewijzigde) wet-Major in stand te houden. Maar hun invloed zal alleen maar verdwijnen. Als de nieuwe Federale Regering tot stand komt is er alvast geen Vlaamse meerderheid meer. Niemand in Wallonie ligt wakker van de Vlaamse havens of havenarbeiders. Al weet de vakbond-top dat het eigenlijk al een verloren strijd is.

Een definitieve uitspraak volgt over een paar maanden, maar doorgaans volgt het hof het advies van de advocaat-generaal. Wat zou betekenen dat havenarbeiders zich net als alle andere sectoren in een vrije arbeidsmarkt terecht komen.

- Advertisment -

Lees ook dit

De jaarlijkse cijfers achter de Kneistikrant en de media in het algemeen

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2020’. Het gaat...

GBS Het Anker bekroond met Verkeer op School-medaille

De gemeentelijke basisschool Het Anker uit Knokke-Heist werd onlangs door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) beloond met een gouden Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning...

Fransman komt (brom) fietsen stelen in Knokke-Heist

De lokale politie Damme/Knokke-Heist pakte afgelopen dagen een 25-jarige Fransman op voor verschillende bromfiets- en fietsdiefstallen in Knokke-Heist. Het politieteam kwam de verdachte ​begin...

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met wat motregen of lichte regen, daarna blijft het droog maar er verschijnen weinig of geen opklaringen. Nevel en plaatselijk...

Recente reactie van onze lezers