Home Cultuur Willy Vincke de 1ste pastoor van de Heilig Hartkerk centraal in tijdschrift...

Willy Vincke de 1ste pastoor van de Heilig Hartkerk centraal in tijdschrift Cnocke is Hier

Het najaar tijdschrift van de heemkundige kring wordt deze week rondgedeeld aan de meer dan 600 trouwe leden binnen en buiten Knokke-Heist.

In het lijvig tijdschrift vinden we rijk geïllustreerde artikels:

Willy Vincke de 1ste pastoor van de Heilig Hartkerk die in tragische omstandigheden om het leven kwam in een Duits concentratiekamp. Enkele schriftelijke getuigenissen van o.m. een priester -medegevangene geven de toestand weer van zijn lijdensweg in 1945. De meeste foto’s komen uit een familiealbum dat ter beschikking werd gesteld door bestuurslid Guy Baeyens en familielid R. Vincke.

Het dagboek van Leopold Devos uit de periode 1872- 1913 geeft een uitzonderlijk beeld op het dagelijkse leven in de parochie Knokke aan Zee. Hij belicht de politieke strubbelingen tussen katholieken en liberalen. Hijzelf was kerkmeester, woonde in ’t dorp en had kritiek op burgervader Sebastiaan Nachtegaele. Er waren ook familievetes en schermutselingen met tussenkomst van de gendarmes. De tekst verscheen ooit bij de zustervereniging St. Guthago maar mocht herwerkt en geïllustreerd worden door Danny Lannoy.

Frie Devinck verdiepte zich in het verhaal van Leander Waeghe, brievensmokkelaar naar Nederland gedurende WO I. Ze geeft de toestand van het bezette grensgebied weer, waarom en hoe Waeghe smokkelaar werd en neemt ons mee op de laatste smokkeltocht naar de plaats waar hij neergeschoten werd door de Duitse grenswacht. De bezetter liet een foto circuleren van enkele Duitse officieren die poseren bij het lichaam van de dode Knokkenaar die als een ‘oorlogstrofee’ aan hun voeten ligt.

In de rubriek ‘Knocke & Kunst ‘ zien we uniek werk van de Duitse kunstenaar Theo Von Brockhusen die in Knokke verbleef in 1908. Hij zette het strandleven op doek met aandacht voor de dijkbebouwing van toen. Verder vonden we een bijzonder werkje van Verwee dat ook door Rodolphe Wytsman werd geschilderd en deel uitmaakt van de gemeentelijke collectie.

Rita Peckelbeen dook in het dagboek van pastoor Ronse. In dit 2de deel wordt ditmaal aandacht geschonken aan de processies, patroonheiligen, gildes, confréries en genootschappen te Knokke. De titel …  van de tijd toen er nog vroegmis was…..

Een cinema blaadje uit 1971 wordt onder de loep genomen, destijds gedrukt voor de cinema Minerve bij Albert en Johan Van Poucke in de Lippenslaan.

Nog geen lid:

Stort  € 14 op rekening:  Cnocke is hier  BE26 7380 3197 1929 en U ontvangt twee tijdschriften per jaar, 100 blz. interessante lectuur over Knokkes verleden.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

Vandaag zijn er 's ochtends nog enkele korte opklaringen, al snel wordt het betrokken maar het blijft droog tot de avond. Matig tot goed...

Geen reclame meer voor “Light ART”

Het festival “Light ART” start nu zaterdag. Dat is het moment waarop er voor de eerste keer weer shoppers naar onze gemeente zullen komen....

socialehulp@knokke-heist.be blijf dus niet zitten met je vraag

De coronacrisis treft ons hard. Jouw situatie is daardoor misschien veranderd. Misschien kan je al dan niet tijdelijk niet meer aan de slag? Of...

Sportoase Duinenwater weer open met protocol

De toelating om de activiteiten deels opnieuw te activeren kwam vroeger dan verwacht maar verheugt ons omdat het een erkenning is van de regering...

Recente reactie van onze lezers