18.4 C
Knokke-Heist

Zadenbib De Buze Heist: Groene Vingers Verzamelen

De bladeren kleuren, de lucht wordt koeler, en september verwelkomt ons met een fascinerend initiatief in bibliotheekfiliaal De Buze, Kerkstraat 32. Het gemeentebestuur van Heist brengt een oude traditie terug: het kweken en delen van zaden.

Wat is de Zadenbib nu precies? Wel, het is eenvoudig maar briljant. Burgers kunnen kosteloos zakjes met zaden – denk aan bloemen, groenten, of kruiden – ophalen. De enige “betaling” is een vriendelijk verzoek: plant deze zaden, en als de tijd rijp is, oogst je de nieuwe zaden en doneer je een deel terug. Met deze eenvoudige daad bouw je mee aan een voortdurende cyclus van groei, delen en gemeenschapszin.

Nu roepen we op tot actie! Heeft u kruiden, groenten of bloemen die binnenkort hun bloei achter de rug hebben? Verzamel dan de beste zaden. Pak ze zorgvuldig in, bij voorkeur in stevig papier of een enveloppe. Noteer duidelijk de naam van de plant, en eventueel de kleur en variëteit, en het oogstjaar. Bewaar ze vervolgens op een koele, donkere en droge plek. Later deze maand kunt u uw zaden naar de bibliotheek brengen. Daar zullen vrijwilligers de zaden sorteren, labelen en voorbereiden voor de volgende uitleenronde.

Het is vermeldenswaard dat de Zadenbib van Heist niet alleenstaat. Het is verbonden met een groter netwerk van meer dan zestig zadenbibliotheken. Voor een volledige catalogus en meer informatie kunt u terecht op mijntuin.org/seed-libraries/all.

De Zadenbib in De Buze is niet zomaar een bibliotheek. Het is een viering van duurzaamheid, gemeenschap en de schoonheid van tuinieren. We moedigen alle inwoners van Heist aan om deel te nemen. Wat denk jij? Klaar om je groene vingers in actie te zetten? Laat hieronder je reacties achter. En vergeet niet, een gratis abonnement op onze lokale digitale krant is slechts één klik verwijderd. Meld je aan via de knop “mijn krant”!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen