18 C
Knokke-Heist

Zeebrugge Draaischijf voor Russisch Gas

Nieuwe data onthult de cruciale rol van Zeebrugge in de doorvoer van Russisch vloeibaar gas (lng) naar landen buiten de EU. NGO’s stappen naar het kabinet van minister Tinne Van der Straeten om deze kwestie aan te kaarten.

Recente cijfers laten zien dat een groot deel van het geïmporteerde Russische lng in Zeebrugge niet bestemd is voor de Europese energiemarkt. Het Amerikaanse Institute for Energy Economics and Financial Analysis meldt dat 72% van alle Russische lng-overslag in de EU vorig jaar in Zeebrugge plaatsvond, waarbij 93% van deze doorvoer naar landen buiten de EU ging, met name China en andere Aziatische landen.

Ondanks het streven van de Europese Commissie om afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, speelt Zeebrugge een centrale rol in de wereldwijde lng-handel van Rusland. Deze positie is grotendeels te danken aan het contract dat Fluxys in 2015 afsloot met Yamal LNG, slechts een jaar na de invasie van de Krim. Dit contract garandeert Fluxys tot 2040 jaarlijks 50 miljoen euro aan inkomsten.

Fluxys verdedigt zich door te stellen dat hun terminal in Zeebrugge wettelijk verplicht is om capaciteit te reserveren voor iedereen zonder discriminatie. Toch hebben Vredesactie, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace besloten de kwestie aan te kaarten tijdens een vergadering met minister van Energie Tinne Van der Straeten.

Dit nieuws komt op een moment waarop de Europese Unie probeert haar afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, met name door te investeren in duurzame energiebronnen en alternatieve gasleveranciers. De rol van Zeebrugge als doorvoerhub voor Russisch lng naar niet-EU-landen roept vragen op over de mate waarin Europese havens betrokken zijn bij de wereldwijde energiehandel, en hoe deze betrokkenheid de Europese energiezekerheid en klimaatdoelstellingen kan beïnvloeden.

Zal het kabinet van minister Tinne Van der Straeten actie ondernemen om de doorvoer van Russisch lng in Zeebrugge aan te pakken? En hoe zal dit de relatie tussen Europa en Rusland beïnvloeden? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rond deze kwestie.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen