1.8 C
Knokke-Heist

Zeebrugge herdacht de bevrijding

Afgelopen weekend herdacht Zeebrugge de bevrijding. Aan twee monumenten werden er bloemen neergelegd in een stijlvolle organisatie van het Feestcomité Zeebrugge en Ere Havenkapitein Joris Praet . Meteen de aanzet van een veel grotere herdenking de komende week. Honderd jaar geleden, op 10 november 1922, vond de aanduiding van de Onbekende Soldaat plaats in Brugge. De volgende dag werd de uitgekozen lijkkist overgebracht naar Brussel om er met een grootse ceremonie in aanwezigheid van koning Albert I te worden begraven aan de voet van de Congreskolom.

Brugge herdenkt de Onbekende Soldaat met expo’s, plechtigheden en evocaties.

In het Stadsarchief en het Stadhuis loopt een expo die de grote rol van Brugge in het gegeven Onbekende Soldaat belicht. Speciale aandacht gaat uit naar de Brugse blinde oorlogsinvalide Reinold Haesebrouck, een sleutelspeler in dit verhaal.

Praktisch:
Beide expowanden, zowel in de inkom van het Stadsarchief (Burg 11A) als van het Stadhuis (Burg 12), zijn dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen en dit tot zondag 8 januari 2023.

Aankomst vijf urnen in Brugge plus herdenking

Tijdens lokale plechtigheden van 7 tot 9 november wordt aarde – afkomstig van militaire begraafplaatsen met een link met de Eerste Wereldoorlog – plechtig verzameld in vijf urnen.
Deze vijf urnen komen op 9 november om 15 uur toe op de Burg in Brugge
De urnen worden vervoerd door een zware jeep , bemand door militairen van gevechtseenheden die een historische band hebben met de Eerste Wereldoorlog. De urnen worden in het Stadhuis plechtig in ontvangst genomen.

Op 10 november 2022 (10.30 uur) volgt de herdenking op de militaire begraafplaats in Assebroek waar een nicht van Reinold Haesebrouck – haar voorvader indachtig – die urne aangeeft die naar Brussel vertrekt voor de herdenking op 11 november.

De vier andere urnen worden diezelfde 11 november in Brugge geëerd tijdens de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid aan het ruiterstandbeeld in het Koning Albert I-park (11 uur)  met de inhuldiging van nieuwe bloemenperken die de 5 kisten van de Onbekende Soldaten symboliseren en een vlam als verwijzing naar de Congreskolom te Brussel.

Inhuldiging infopanelen op militaire begraafplaats Assebroek

Het War Heritage Institute (WHI) houdt de oorlogsherinnering levendig en stelt het militair erfgoed in de kijker.
Dit doet het WHI onder meer via  de website War Dead Register en via het plaatsen van panelen op militaire begraafplaatsen.

Vanaf 10 november 11 uur zijn op de militaire begraafplaats van Assebroek (Kleine Kerkhofstraat) infopanelen te zien over het oorlogsverleden en de Onbekende Soldaat.

Evocatie Silence Testimony in het Concertgebouw

Studenten van het Kunsthumlaniora Brugge gingen aan de slag met het gegeven Onbekende Soldaat en met het verhaal van de blinde oorlogsinvalide Reinold Haesebrouck.
Zij brengen een hedendaagse evocatie door middel van woord, dans en beeld.

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen