17.7 C
Knokke-Heist

Zeebrugge herdenkt ramp met Herald of Free Enterprise, 36 jaar later

Zondag kwamen het Feestcomité Zeebrugge en het Stadsbestuur samen om de ramp met de Herald of Free Enterprise te herdenken. Vandaag, 36 jaar geleden, kapseisde het schip bij het verlaten van de haven en verloren meer dan 190 mensen het leven.

Na een misviering in de Zeebrugse Sint-Donaaskerk legden verschillende organisaties een krans bij de gedenkplaat ter ere van de slachtoffers van de ramp. Ook hulpverleners van destijds waren aanwezig om hun eer te betuigen.

Met 193 doden is de ramp met de Herald of Free Enterprise de grootste scheepsramp in de geschiedenis van België. Het schip, dat bussen, auto’s en vrachtwagens aan boord had en ongeveer 600 passagiers vervoerde, was onderweg naar Dover in Groot-Brittannië. Bij het afvaren waren de boegdeuren van de ferry niet gesloten, waardoor er massaal water naar binnen stroomde en het schip kapseisde.

Het Feestcomité Zeebrugge kreeg onlangs een verzoek van Netflix om te helpen bij de productie van een tv-serie over de ramp. De voorzitter van het comité, David Ducoulembier, werd gevraagd om namen van reddingswerkers door te geven die een rol speelden tijdens de ramp. Het comité hoopt echter dat de serie niet alleen draait om sensatie en drama.

Zeebrugge herdenkt de ramp met de Herald of Free Enterprise elk jaar om de slachtoffers te eren en de gebeurtenissen van die avond nooit te vergeten.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen