dinsdag, april 16, 2024
HomeHaven / ZeebruggeZeebrugge maakt ruimte voor vooruitgang: Vaarwel aan de oude huizen, hallo aan...

Zeebrugge maakt ruimte voor vooruitgang: Vaarwel aan de oude huizen, hallo aan de nieuwe zeesluis!

Heb je ooit door de Stationswijk in Zeebrugge gelopen en gedacht, “Wat een karakter hebben deze oude huizen, zeg!”? Nu, pak je camera’s en sentimentele hart, want het is tijd om afscheid te nemen. Een aannemer heeft de handen uit de mouwen gestoken en is begonnen met de sloop van een twintigtal huizen die moeten wijken voor iets groots: de nieuwe zeesluis. Het is een beetje zoals het uitruimen van je oude, stoffige zolder om plaats te maken voor een frisse, nieuwe start. Deze huizen staan al een poosje te verstoffen, zonder bewoners, klaar om plaats te maken voor vooruitgang.

Nu denk je misschien: “Waarom gaan die huizen nu al tegen de vlakte als de plannen voor die sluis nog niet eens in steen gebeiteld zijn?” Goede vraag! Het antwoord is simpel: niemand zit te wachten op verkrotting of ongewenste gasten die de boel overnemen. Plus, het is een teken aan de wand dat er iets groots staat te gebeuren. En hoewel het startsignaal voor de bouw van de sluis nog op zich laat wachten, zet Zeebrugge alvast een stap in de richting van vernieuwing.

Maar vrees niet voor een lelijk, kaal stuk grond na de sloop. Het plan is om er een tijdelijke bloemenweide van te maken. Ja, je leest het goed. Waar eerst oude muren stonden, zullen binnenkort bloemen bloeien, althans tot de bouw van de sluis van start gaat. En hoewel de sloop maar drie maanden duurt, moeten we nog wel even geduld hebben voor de sluis er staat – zo’n 10 jaar, om precies te zijn.

Het is duidelijk dat Zeebrugge niet bang is voor een beetje verandering. De nieuwe zeesluis belooft een groot deel van de achterhaven open te stellen voor grotere schepen en daarmee vooruitgang en welvaart. Dus, terwijl we afscheid nemen van een stukje geschiedenis, laten we ook uitkijken naar de nieuwe kansen die deze ontwikkeling met zich mee zal brengen.