7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Zeebrugse inwoners willen graag hun stroomfactuur zien dalen

In veel gemeenten kan het, waarom dan niet in Zeebrugge? Dat is de vraag die bij heel wat inwoners van dit Brugse havendorp op de lippen ligt. Op het grondgebied van Zeebrugge ligt het grootste onshore windproject op één industriële site in Vlaanderen, uitgebaat door één operator: 44 MW lokaal geproduceerde, groene energie afkomstig van heel wat windturbines produceren al meer dan 2 jaar energie voor de haven en Engie.

De jaarlijkse productie bedraagt maar liefst 110 GWh, genoeg om ongeveer 30 000 gezinnen van elektriciteit te voorzien en om de uitstoot van 50 000 ton CO2 per jaar uit de lucht te houden. Dan is het inderdaad jammer dat de inwoners van Zeebrugge dit niet zien in hun energiefactuur (elektriciteit) voelen. Zoals je kunt zien op de foto hierboven staan er wel meer dan 11 windmolens, waarvan de inwoners toch ook wel wat visuele hinder van ondervinden.

Misschien moet het havenbestuur van de Port of Antwerp-Bruges een faire deal voorstellen aan de inwoners van Zeebrugge? De totale productiecapaciteit aan energie zou vandaag in Zeebrugge 130 MW bedragen.

3 REACTIES

  1. Waarom dan ook de gasrekening voor de inwoners van Knokke-Heist niet laten dalen? De LNG-terminal ligt op het vroegere grondgebied van Heist. Moest er iets ernstigs gebeuren zijn de inwoners van de deelgemeente Heist het eerste slachtoffer. Toen in Frankrijk de kerncentrale in Gravelines geopend werd kregen de inwoners van deze gemeente ook allerlei faciliteiten. Hier kan dat niet. Alleen de vette winsten van de energieleveranciers tellen…

    • Een van de vele kemels die in het verleden gebeurd zijn is de grenscorrectie met Brugge waardoor niet alleen de groenzone tussen de sluis en de bewoning werden weggeschonken maar vooral dat de oostelijke dam met de lng-terminal naar Brugge ging waardoor Knokke- Heist ook de kans verkeek om in het havenbestuur te zetelen.

      • Een zetel in het havenbestuur was voor Brugge onbespreekbaar en betreffende die terminal zou Knokke-Heist niets in de pap te brokken hebben herinner ik me nog goed. Het gemeentebestuur probeerde wel maar was te zwak om zich met Brugge te meten en gaf snel op. Die LNG-terminal moest er komen én op het grondgebied van Heist. Er was geen gevaar en de tanks zouden ver genoeg staan beloofde men toen. De grootste en nieuwste tank van 180 000 m³ staat nu op een kleine kilometer van Heist-West en elke dag rijden tientallen geladen LNG-vrachtwagens de Elizabetlaan op. Is dat de toenmalige beloofde veiligheid?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen