18.9 C
Knokke-Heist

Zegemeer krijgt Luxe Terras, Ondanks Lokale Bezwaren?

In een poging om van La Réserve het meest onderscheidende hotel van België te maken, hebben topondernemers Marc Coucke en Bart Versluys grootschalige plannen onthuld die kosten noch moeite sparen. Een ingrijpende renovatie is momenteel in volle gang, waarbij de deuren in juli opnieuw zullen openen om gasten te verwelkomen. Het vernieuwde etablissement zal pronken met een restaurant onder leiding van niemand minder dan chef Peter Goossens, terwijl een nieuwe algemeen directeur de operationele verantwoordelijkheden op zich zal nemen​.

Een extra noviteit van La Réserve is het geplande drijvende terras op het nabijgelegen Zegemeer. Een omgevingsvergunning is reeds toegekend door het gemeentebestuur, waardoor het mogelijk wordt om een houten ponton van 172 vierkante meter te bouwen op het meer, dat een oppervlakte heeft van ongeveer 60.000 vierkante meter​​.

Het Zegemeer heeft echter ook culturele betekenis, het is de thuisbasis van “De Wuivende Krabben”, een bekend kunstwerk van Panamarenko, en eerder diende het als de locatie voor het drijvende kunstwerk “Ode aan de Vrouw” van Jef Claerhout, hoewel dit laatste sindsdien is verwijderd​​.

Ondanks het gunstige advies van het Agentschap Natuur en Bos, waarin wordt gesteld dat er geen waardevolle oevervegetatie aanwezig is waar het terras gepland is, is er toch bezwaar aangetekend. Dit bezwaar komt van buurtbewoners die een advocaat hebben ingeschakeld om te onderzoeken wat juridisch mogelijk is​​.

Eerder deze maand werden er bijna 300 bezwaarschriften ingediend tegen een bouwproject met zes appartementsblokken in deelgemeente Heist, wat aantoont dat er in Knokke-Heist voortdurend protest is tegen bouw- of uitbreidingsplannen. De vraag blijft nu: zal het voorgestelde terras overleven te midden van deze golf van lokale tegenkanting? Of ziet de buurt het Zegemeer liever als een openlucht zwemvijver. Want volgens de Vlaamse Overheid mogen gemeenten nu zwemvijvers toelaten zonder sanitaire voorzieningen. Dan toch liever een terras?

Met nog tot 22 juni om verdere bezwaren in te dienen, is het nog maar de vraag of het drijvende terras van La Réserve ooit zal drijven. Wat zeker is, is dat de uitkomst hiervan het lokale landschap zal beïnvloeden, zowel letterlijk als figuurlijk.

Zal het drijvende terras de volgende trekpleister worden van La Réserve, of zal het zinken onder het gewicht van de lokale bezwaren? Al zijn er ook economische voordelen. Het nieuwe restaurant die pas in juli opgengaat is nu al voor maanden volgeboekt!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen