4.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Zijn jullie klaar voor het nieuwe ‘Music Experience Festival – Glimp’ in Knokke-Heist?

Op zondag 4 december 2022 organiseert Natuurexploratie (www.natuurexploratie.be) een gegidste wandeling in de Zwinduinen met als thema winterperikelen in het duin. Afspraak is om 14 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. Een verrekijker of eventueel een loep wordt aangeraden. Ook winterlaarzen komen bij vochtig weer van pas.

De gids is Patrick Demaecker, te bereieken via 050 51 91 01 of via 0475 40 79 29. Inschrijven kost € 2,50 of max. € 5 per gezin en is verplicht voor 11 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. De wandeling is gratis voor leden van Natuurexploratie.

Winterperikelen in het duin
Tijdens het winterhalfjaar en normale wintertemperaturen vormen onze duinen met hun dicht duindoornstruweel en meestal nog een rijkelijk aanbod van hoofdzakelijk duindoornbessen een belangrijke aantrekkingspool voor overwinterende zangvogels, zoals Spreeuw, Kramsvogel en Koperwiek. Hoe strenger de vorst in het noorden, hoe groter de aantallen van deze laatste twee overwinterende soorten bij ons in de duinen.

Ook het ijlere bladerdak van het duinbosgedeelte maakt het makkelijker om vogels zoals diverse spechtensoorten en Gaai waar te nemen. De mezen verkiezen om in het winterhalfjaar in gemengde groepen rond te trekken op zoek naar insecten en hun larven. Safety in numbers.
Mogelijks hebben we ook een treffen met overwinterende roofvogels zoals sperwer, havik of met veel geluk een smelleken, soorten die gespecialiseerd zijn in de jacht op zangvogels. Uiteraard maken we ook een zeer grote kans op het zien van exemplaren van de steeds aanwezige buizerd.
En ook een ontmoeting met de aanwezige grote grazers, zoals de koniks, Schotse hooglanders, duingeiten of shetlandpony’s, blijft altijd een indrukwekkende ervaring.

Het struweel en de dichte braambegroeiing in het duinbos bieden ook beschutting aan overwinterende Houtsnippen in het duin. Tegen avondval verlaten ze hun schuilplaats voor hun nachtelijke foerageertocht. Tegen het einde van de wandeling is een ontmoeting met deze schuwe soort dan ook niet uitgesloten. Bij avondval maken we in deze periode ook kans op de roep van een Bosuil.

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen