maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist

Zomertoonstelling ‘FIBAC extra muros”

Nog tot en met 4 september 2022 loopt de zomertoonstelling ‘FIBAC extra muros. Omtrent Seuphors ‘De Abstracte Schilderkunst in Vlaanderen’ – Martin Baeten, sculpturen’ in de Stichting Jenny & Luc Peire, De Judestraat 64 in Knokke-Heist. Openingstijden: zaterdag en zondag tussen 11u en 18u. Toegangsprijs: € 10.

Burgemeester Piet De Groote gaf tijdens de opening het inleidingswoord en was aanwezig op de openingsreceptie. De tentoonstelling belicht de abstracte schilderkunst in Vlaanderen en volgt hiervoor het iconische boek van Michel Seuphor uit 1963. Een sterke link met kunstenaar Luc Peire is aanwezig.

Tijdens de jaren ’50 en ’60 onderhield Luc Peire namelijk een inspirerende relatie met Maurits Naessens, leidinggevende figuur van de Bank van Parijs en de Nederlanden, mecenas en gepassioneerd kunstliefhebber en -verzamelaar.

Peire bracht de ‘rode bankier’ in contact met Michel Seuphor en dit leidde in 1963 naar het door de Bank gesponsorde prestigieuze kunstboek De Abstracte Schilderkunst in Vlaanderen, een mijlpaal voor de herontdekking van de historische avant-garde.

Peter J.H. Pauwels, kleinzoon van Maurits Naessens, kunsthistoricus en curator van FIBAC, cureert dit jaar de zomertentoonstelling in de Stichting Jenny & Luc Peire.

Aan de hand van tal van werken uit de Antwerpse FIBAC-verzameling en privéverzamelingen wordt de boeiende totstandkoming van het eerste standaardwerk dat aan de abstracte kunst in onze streken gewijd werd, geëvoceerd.

Mooi uitgebalanceerde harmonische sculpturen van de hedendaagse Vlaamse kunstenaar Martin Baeten bevinden zich in de tuin van de Stichting. 

We ontdekken een rijke schakering en combinatie van materialen die elk kunstwerk binnen een geometrisch patroon zo uniek maken en telkens een eigen sfeer meegeven. Het lineaire, de verticale, balans en ruimtelijkheid en de mens als centraal thema brengen ze dicht bij het werk van Luc Peire met wie Martin Baeten, vlak na zijn kunststudies, vanaf 1973 heeft samengewerkt te Knokke-Heist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen