18.9 C
Knokke-Heist

Zonnepanelen nu mogelijk op daken van beschermde gebouwen in Damme

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft haar visie aangepast, waardoor zonnepanelen voortaan mogelijk zijn op daken van gebouwen in beschermde stads- en dorpsgezichten. Dit betekent dat gezinnen in de stadskern van Damme en in de dorpskern van Vivenkapelle nu toegang hebben tot goedkope en schone elektriciteit.

Het nieuwe beleid van het Agentschap Onroerend Erfgoed houdt in dat zonnepanelen op daken van beschermde monumenten en gebouwen in een beschermd stads- of dorpsgezicht in principe altijd mogelijk zijn. Het is echter belangrijk om de erfgoedelementen niet te verwijderen of te beschadigen, zoals dakkapellen, windhanen, dakbedekking, boordplanken of specifieke dakvormen.

Voordat men met de installatie begint, moet er toestemming worden aangevraagd bij het Agentschap voor een beschermd monument. Als het pand in een stads- of dorpsgezicht ligt, moet er een melding worden ingediend bij het stadsbestuur, samen met foto’s van de huidige toestand en een plan waarop staat hoe de zonnepanelen op het dak zullen liggen, inclusief de kleur.

Om te controleren of het pand in het beschermde stadsgezicht Damme of in het beschermde dorpsgezicht van Vivenkapelle ligt, kan men terecht op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Bovendien zijn er tips en aandachtspunten te vinden op onroerenderfgoed.be/zonnepanelen voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van beschermd erfgoed.

Het nieuwe beleid zal na drie jaar worden beoordeeld door het Agentschap Onroerend Erfgoed en eventueel bijgestuurd worden.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen