16.9 C
Knokke-Heist

Zwinregio: investeer in een energiezuinige woning

Als gepensioneerde je woning energiezuinig maken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een oudere woning verbruikt namelijk veel energie voor verwarming, wat de energiefactuur flink kan doen oplopen. Door energiemaatregelen te treffen kan deze factuur echter aanzienlijk dalen.

Bovendien wordt je woning meer waard als deze een goed EPC-label heeft. Nieuwe eigenaars zijn namelijk verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop de woning energetisch te renoveren, wat betekent dat woningen met een slecht EPC-label minder waard zijn.

Daarnaast kan je als eigenaar-bewoner aanspraak maken op een hogere Mijn VerbouwPremie voor energiebesparende werkzaamheden in je woning als je behoort tot de laagste of middelgrote inkomens volgens Mijn VerbouwPremie.

Maar het grootste voordeel van een energiezuinige woning voor gepensioneerden is dat ze meer kunnen besparen op hun elektriciteitsfactuur. Zo kan je als eigenaar van zonnepanelen je zelfverbruik verhogen door de stroom van de zon onmiddellijk te gebruiken. Hoe hoger het zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je moet afnemen van het net, wat beter is voor je portemonnee.

Kortom, het is zeker geen slecht idee om als gepensioneerde te investeren in een energiezuinige woning. Wacht niet te lang, want de Mijn VerbouwPremie vermindert vanaf 2024. Zo kan je nog voor eind 2023 een eindfactuur hebben en dit jaar nog de hoogste premie aanvragen.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen