14.2 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Gedraag je of verlaat onze badstad!

Het waren ook in Knokke-Heist warme dagen. Altijd al gingen dergelijke hete temperaturen helaas vaak ook gepaard met overlast. Zo was er vrijdagmorgen in de vroege uren op het Alfred Verweeplein een vechtpartij. Eén van de betrokkenen zou ook een mes bovengehaald hebben. Dit is intussen bevestigd. Het slachtoffer werd overgebracht naar AZ Zeno, maar verkeerde  geen enkel moment in levensgevaar. Wie zich niet zou houden aan de gedragsregels, mocht zich aan een proces-verbaal en GAS-boete verwachten. Toch lijkt dit niet te werken. Zelfs door de wijkagenten als toeristenpolitie in te zetten. Zagen we nog heel veel ontblote bovenlijven in de winkelstraten (tot op het gemeenteplein), sluikstorten, overdreven snelheid met luidruchtige wagens, andere mensen lastigvallen of zich Knokke-Heist onwaardig gedragen. De publieke opinie in Knokke-Heist is duidelijk: “Gedraag je of verlaat onze badstad”!

Een greep uit de ontvangen reacties: Vandaag toch al weer heel wat ontblote bovenlijven gezien ver voorbij de “Dresscode” markeringen dus al enkele openbare camera’s verder “landinwaarts”. Ik wil geen spijkers op laag water slaan, maar het komt toch allemaal wat flauwtjes over. Misschien kan de Burgemeester eens uit bureau komen om zich persoonlijk te vergewissen van de situatie op het terrein en de échte realiteit eens onder ogen te zien in plaats.

Johan Beels op Facebook Knokke-Heist: Nog nooit zo ‘ marginaal ‘ geweten als dit jaar . Heb hier individuen gezien waar ik zelfs niet in dezelfde treinwagon zou willen stappen … bah !! .

Gemeente zou er , na het seizoen , ook toch eens werk van moeten maken om machinaal het voetpad in de Lippenslaan eens deftig aan te pakken . Zoals nu ligt het er écht toch wel schandalig vuil bij . ….. nb … ben normaal géén klager op dit vlak , maar zoals dit jaar heb ik het nooit geweten . Mr. burgemeester en medebestuursleden …. tijd om eens flink uit jullie pijp te komen nu . Wijlen burgemeester , graaf Leopold Lippens, draait zich om in z’n graf van schaamte . Sorry , maar moest dit efkes kwijt .

20 REACTIES

 1. Elk toeristisch seizoen zorgt zo voor enig vertier en een gratis rariteitenkabinet.

  Er lijken mij wel belangrijkere zaken die enige opvolging verdienen in Kneistiland.

  Wat met de verkeersveiligheid (zie inderdaad de Knokkestraat). Wat met de gekte op de zeedijk. Wat met het gedrag van de badgasten.

  En … hoe zit het nu eigenlijk met die bizarre granaatinslag in het centrum van Heist enige tijd geleden.

  Wat politici betreft … enige profileringsdrang, nu en dan, moet men er bij nemen.

 2. “Gedraag je of verlaat onze badstad!”
  Dat is kort en krachtig maar dan in woord, ik en waarschijnlijk vele anderen zouden toch concrete implementering willen zien van het laatste deel van de slogan en dat mag in extreme gevallen met harde hand. Misschien is het wel eens tijd voor een “VIP = Very Irritating Police”-behandeling zoals dat destijds in De Panne werd ingevoerd.

  Al bij al hoor ik toch nog veel luid optrekkende wagens, ’s avond laat zelfs enkele laagvliegers zien voorbijrazen op Zeedijk-Knokke, die Honda Dax brommertjes ook niet vergeten enz …
  Analyses van de situatie zijn er al genoeg geweest. Daar dienen praatbarakken en maatpakken voor … en men komt toch iedere keer tot dezelfde vaststelling.

  Om de problematiek écht aan te pakken zijn er een aantal essentiële zaken nodig, om te beginnen leiderschap en betrokkenheid van de verantwoordelijken door inderdaad fysiek aanwezig te zijn op het terrein zodoende ogenblikkelijk bij te sturen waar nodig!
  – Akoestische camera’s? (aanwezig of niet in KH?)
  – Methodische en structurele aanpak door de Politie? (alle agenten (interventie, wijk -> toeristen, strand, preventie, …) op het terrein zijn op een gelijkaardige manier gebriefd over de te volgen strategie, ik denk (en hoop) van wel natuurlijk.)
  – Signaalfunctie? waarschijnlijk nog het meest efficiënt, het gevoel dat men er meer wegkomt, ontnemen, iets in mij zegt dat dit nu niet het geval is. De dag dat er reacties komen in de zin van “amai in KH zijn ze wel streng hoor!” is nog een eind weg maar zou wel impliceren dat de aanpak heeft gewerkt!

 3. Normaal kom ik niet buiten als het te druk is , maar zondag namiddag toch een ritje gedaan op de fiets en mij op een terrasje gezet op de Zeedijk . Het was op dezelfde plaats waar ik 60 jaar geleden begon te werken tijdens de vakanties . Wat heb ik grote ogen getrokken , niets maar dan ook niets leek nog op wat het ooit is geweest . Natuurlijk is er veel veranderd en ik ben voor verandering en vooruitgang , maar dit kan ik enkel maar ACHTERUITGANG noemen . Wat een ontgoocheling waar is onze mooie badstad van vroeger naar toe ??? Triestig !!!

 4. Gemeentebestuur : meer effectieve daadkracht . Hou op met pamperen en geef overtreders lik op stuk, en niet met een gasboete van 350 €, maar met een boete van 3.500 € !n En neem wagens en brommers in beslag die in de bebouwde kom met hoge snelheden voorbijrazen .

  • Mjnheer de korpschef, blijkbaar ben ik dan toch niet de enige Knokkenaar die zijn beklag doet over het onverantwoord rijgedrag in de gemeente!
   Ga eens op bezoek bij de Gentse poltie, daar treden ze ten minste op!
   Struisvogels zijn het daar niet.
   Mijnheer de burgemeester, uw “mondaine badplaats ” is aan het VERLOEDEREN!

 5. Knokke-Heist is nog steeds de mooiste badplaats van de kust . Kijk maar eens naar de bebloeming ! En de inspanningen die gedaan worden om alles zoveel mogelijk proper te houden. Waarom geen grote affichecampagne zoals ik zag in franse badplaatsen waarop men duidelijk maakt dat ontbloot lichaam niet past en er een boete op staat. Er staan genoeg reclame panelen langs de Lippenslaan Dumortierlaan en kustlaan . Gelukkig blijft Heist nog een stuk gespaard van dit mode fenomeen !

 6. Het loopt soms de spuitgaten uit met de fietsers op de zeedijk,sommigen racen er gewoon en houden
  Zich helemaal niet op hun baanvak
  Politie kontrole zero,zebrapaden zijn voor fietsers gewoon fietspaden maak er geen opmerking over
  Dan krijg je een scheldtirade.
  Maar tracht niet een moment met je auto een metertje te ver te staan dan is de politie zeer streng.
  Verder is de dresscode een lachtertje,word niks aangedaan.

 7. Zelfde probleem met honden op het strand: met veel poeha wordt ieder jaar aangekondigd dat overtreders zullen aangepakt worden. Toch zie je dagelijks, ook na 9 u, nog (zelfs loslopende) honden op het strand.
  En wat ik ’s nachts allemaal zie gebeuren door fietsende, dronken jongeren tart alle verbeelding: zonder licht, op het voetpad, midden op de weg, met 5 naast elkaar, rotondes opvliegen tegen de rijrichting, noem maar op…
  Van het aangekondigde strenge optreden is weinig te merken. het is zoals het spreekwoord zegt: veel geblaat maar weinig wol. En voor zij die denken dat het met de nieuwe burgemeester te maken heeft, neen dus. Dit was onder Lippens ook al zo.

 8. Ik lees bij de laatste reacties heel wat interessante zaken die het gemeentebestuur bij hoogdringendheid zou moeten invoeren of toch op z’n minst zou moeten agenderen, eigenlijk moest dat al een eeuwigheid geleden gebeurd zijn … en de gemeenteraad (= verkozenen des volks) kan nu eens aantonen of het een échte raad van de gemeente is of een praatbarak van lakeien en ja-knikkers?

 9. En dan hebben we het nog niet over discriminatie gehad. In de #toeristische zone# mogen er op weekends en tijdens vakantie periodes geen luidruchtige machines meer gebruikt worden, vooral in tuinen, maar de bewoners van Knokke dorp en Heist moeten de lawaai overlast maar verdragen. Jongeren laten een andere uitlaat monteren op Honda DAX brommertjes speciaal om met lawaai overlast onze straten te terroriseren. De politie kijkt niet eens op want het zijn fils a papaatjes.
  In Knokke wordt er gewerkt met 2 maten en 2 gewichten. Een mentaliteit die ingevoerd werd door Lippens en zijn lakeien en ondertussen geïnstitutionaliseerd is.

 10. De druk van de toeristische industrie op de kwaliteit van leefomgeving en de reacties van de bevolking hierop zijn reeds geruime tijd voorwerp van onderzoek. Er bestaat zelfs een schaal die toelaat het stadium van de “verwording” en de eigenlijke uitkomst te voorspellen.

  Knokke – Heist zit, op een schaal van 1 tot 5, tussen het derde en het vierde niveau, d.w.z.. het stadium van de beginnende irritatie en de opkomst van protest.

  Kenmerkend voor deze fasen is de vaststelling dat de lokale bevolking de indruk heeft niet gehoord te worden, overspoeld te worden en de greep op de eigen leefomgeving aan het verliezen is. Het zijn niet langer de inwoners die hun gemeenschap gestalte geven, het zijn externen (de toeristische industrie, de bouwpromotoren, de recreatieve sector, tweede verblijvers, investeerders, de toeristen zelf) die aangeven hoe het leven moet verlopen en welke richting alles uitgaan moet.
  Na enige tijd barst de kruik. Politici worden gewantrouwd, lokale overheden krijgen de opmerking te coulant te zijn, toeristen irriteren en men maakt de rekening op: overlast, (verkeers)onveiligheid, hogere (verdoken) kosten, gebrek aan betaalbare woningen, druk op de groene ruimte, druk op de voorzieningen, megalomane projecten die enkel een bepaald segment van de bevolking toekomen.
  De klassieke zoethouders doen het na verloop van tijd niet meer. Men doorziet het systeem, er is wantrouwen, verzuring. De gevolgen zijn zichtbaar en de werkelijkheid maakt duidelijk dat dit alles in fine onhoudbaar is.
  Het gemor neemt toe. Eerst is er een gematigde reactie, later verscherpt deze. Wakkere toeristen mijden bepaalde zones en/of bewoners verlaten de gemeente/stad. Slechte publiciteit is niet langer om te buigen tot gewoon publiciteit: de mooipraters zijn uitgepraat.
  Het laatste stadium mag u zelf invullen.

 11. Beste,graag meer snelheids controle op zeedijk vanaf vissershulde plein richting zeebrugge.Dit is een WOONERF 20 km per uur.95%( U leest het goed) is hier in overtreding.Ik zie snelheden tot 70 km per uur.Vroeg of laat gebeuren er ongelukken.Beste groeten De Backer Gerard tweede verblijver sinds 1976.

 12. Wat met die verkavelingsplannen in onze mooie Polders om deze onder het mom van een tweede golf te maskeren? Kan de Vlaamse Regering daar geen stokje voor steken? Want ook dat is wangedrag!!!

 13. Als ik dit hier allemaal lees, moet ik als bewoner de vraag stellen of er in KH nog enig teken van serieus beleid is?
  Talrijke burgers doen hun beklag over diverse zaken maar geen enkele beleidsverantwoordelijke reageert. Is het laksheid, luiheid of een foertreactie? Zijn de burgemeester, het schepencollege en de raadsleden in zomerreces?

 14. Wat met de honden aan de leiband, onbekend voor veel hondenbaasjes. Bij beleefde opmerking wordt je zelf afgeblaft!
  Hondenpoep: oprapen daarvoor ben ik te wel voor en zelfs als ik dat doe laat ik het liggen zelfs als op 10 meter een afvalbak staat.
  Hondengeblaf: ik moet gaan werken, dus ik laat mijn hond de ganse dag in de tuin. Gevolg voor de buren aangenaam hondenconcert. Hetzelfde doet ik als ik restaurant ga of naar het strand. De last is voor de buren en mijn baasje is een zeer sociaal wezen. Na 22:00 er voor zorgen dat mijn hond niet meer blaft, waarom hij is toch zo lief!
  Klacht neer leggen bij de politie, ja ik begrijp dat zij overbelast zijn en ernstiger zaken moeten oplossen.
  In het Zoute moet er nu bij een villa zeker een blaffende hond zijn met een zwembad. Prestige heet dat.

 15. Als bijna dagelijkse gebruiker van de dijk als fietser en wandelaar, is er geen probleem tot de vakantieperiode aanbreekt.
  Dan lijkt het meer op het wilde westen.
  Alles wat verboden is in het binnenland is te zien op de dijk.
  Op het wandelgedeelte wordt er aan hoge snelheid tussen de mensen geslingerd met fietsen en andere elektrische rijtuigen, en niet alleen door de jeugd.
  Sommige fietsers hebben lak de essentiële regels zoals rechts rijden, links voorbij steken, wachten tot er geen tegenliggers zijn, achter mekaar rijden, met drie of meer naast mekaar blijven als er tegenliggers aankomen, met twee op een fiets of step, mobieltje gebruiken tijdens het rijden, zonder licht eens het donker word, en ik zal zeker nog wel iets vergeten..
  Als fietser weet je nooit hoe een tegenligger zich gaat gedragen, gaat hij naar rechts zoals het hoort, of draait hij het links het voetpad op?
  Of is hij afgeleid en knalt hij recht op u. Zelf ben ik al aangereden, en ik kan u verzekeren, de bestrating is hard !
  Onlangs zag ik nog een zeer jong kind op een elektrisch huur autootje twee oude mensen aanrijden omdat het permanent iemand in de gaten had op een terras en niet keek waar het reed, is er geen minimum leeftijd voor die dingen ?
  Dan is er nog de algemene nonchalante voor het fiets parkeren, aan sommige strandbars staan ze in drie rijen achter mekaar zodat er nog maar een strookje wandelpad over blijft.
  Wie zich snel wil verplaatsen kan de Elisabethlaan gebruiken, zodat men op de dijk kan kuieren aan maximum 15 km
  Veilig en genieten.

 16. Nog zo’n zone die enige politiecontrole welkom zou heten : het Heideplein in Heist, waar er door tientallen auto’s lustig tegen de éénrichtingsregel wordt gezondigd. Men doet maar… Er wordt zelfs over het Heldenplein gereden om de andere zijde te bereiken.

 17. De verkeerssituatie in de Knokkestraat is gewoonweg onveilig te heten. Er wordt snel gereden, er komen regelmatig zware vrachtwagens langs, men parkeert er tegen de rijrichting in bij de handelszaken, fietsers en voetgangers moeten er extra uitkijken.
  Rondom de parking is het best om extra voorzichtig te zijn. De oversteek voor voetgangers en het pad richting Knokkestraat wordt door fietsers gebruikt waardoor de voetganger nu en dan opzij moet springen. Idem wat de tunnel betreft.
  Regelmatigste je mensen, al dan niet met kinderen, de tramsporen oversteken buiten de geëigende oversteekplaatsen.
  Politietoezicht ontbreekt. Het enige toezicht is dat op de parkeertijd van voertuigen door het alom bekende witte wagentje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen