12.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Groen: Dient opgepompt grondwater bij de herinrichting van de Elizabetlaan nu in zee geloosd?

Op de agenda van de Gemeenteraad van komende woensdag 24 augustus staat als punt 12 de herinrichting van de Elizabetlaan in deelgemeente Heist. Het betreft het aan te leggen landschapspark tussen de Knokkestraat en de Elizabetlaan.  

“Vorig jaar werd op die locatie de reep bomen langs de Knokkestraat gekapt, zegt Marijke De Vent van Groen Knokke-Heist.  De extreme zomerse watervloed  in juli 2021 wees toen al op de dreigende klimaatwijziging. In de Gemeenteraad stelde gewezen Groen-raadslid Luc Lierman in augustus daar toen  vragen over”.  

We zijn een jaar later. In het dossier van komende raadszitting staat het advies van het College aan de POVC (Provinciale Omgevingsvergunningscommissie) :  “Het grondwater dat dient opgepompt te worden tijdens de werken, moet ofwel maximaal in de bodem geïnfiltreerd worden, ofwel geloosd worden in zee”.

“Vier hete zomers op 5 jaar tijd. Deze zomer wordt de record-warmste sinds de metingen van 1833.  Bosbranden en extreme droogte teisteren Europa en grote delen van de wereld.   Het grondwaterpeil bij ons bezorgt de landbouwers en veel inwoners serieuze hoofdbrekens.  Oogsten dreigen rampzalig te worden. Prijzen voor voedsel stijgen. 

En de klimaatverandering zit nog maar in de opstartfase…  Dus watervoorraden moeten aangelegd of geïntensifieerd.  Er dient volgens de partijen Groen en Vooruit een “Gemeentelijk Waterplan” geactiveerd.  Of onze gemeente daar over beschikt…?  

Stellen het College en de meerderheid van Gemeentebelangen zich echt geen vragen over hoe zij Knokke-Heist willen zien evolueren?  De betonnering van onze gemeente, door de vele bouwprojecten,  wordt simpel verder gezet. Is er hierbij grondwater te over?  Pomp het in zee, adviseert het College…”.  

4 REACTIES

  1. Kan dat water niet gebruikt worden om de nog te beplanten “groenstroken” van voldoende water te voorzien? Het mag natuurlijk geen “brakwater” zijn want dat hebben ze een vijftiental jaar geleden meegemaakt toen men in de Visserskapellestraat nieuwe garages tot drie verdiepen onder de grond moest leegpompen. Dit werd vervolgens in de groenstrook tussen de Graaf d’Ursellaan en de Elizabetlaan in de grond gepompt met als gevolg dat vele bomen het loodje legden. Alles in zee pompen is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Het water kan ook nog in het Willemspark gespoten worden want ook dat snakt naar water.

  2. Bij de bouwwerken in de Knokkestraat waar voorheen het Texaco benzinestation stond wordt ook water opgepompt en in de riool gelaten. Kan dit ook niet beter opgevangen worden of ergens anders in de grond gestoken worden?

  3. Kan het gezuiverde water van de twee zuiveringsstations in onze gemeente niet gebruikt worden
    om de beplanting die dagelijks wordt bewaterd met daarvoor dienst doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen