5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Overtollig water uit de Zwinregio nog even richting zee

Ook in onze streek heeft de regen van vrijdag en zaterdag voor heel wat hoge waterstanden gezorgd. Velden en weiden stonden blank. Gelukkig kan heel wat erger worden voorkomen. “We hebben alle middelen ingezet om de voeten droog te houden, zegt Schepen Kris Demeyere. Knokke-Heist was weer uniek in Vlaanderen met 50mm neerslag. Hier een daar kon een gracht buiten zijn oevers treden en overvloeien in een weide. Alles is onder controle dankzij het inzetten van de pompgemalen en aanvullende  mobiele pompen afgelopen nacht. Er kon intussen al heel wat water worden geloosd in zee”.

Volgens tuinbouwer Henk Warnier is het een totaal verouderd idee is het oppompen en laten wegvloeien naar zee, van miljarden liter kostbaar regenwater. “Binnen enige maanden staan de nieuwscamera’s bij de boeren die zullen klagen van het watertekort en de lage grondwaterstanden, zegt Warnier. Weides kunnen perfect weken nat staan (akkers minder), dan vullen de grondlagen zich aan. Maar het vergt visie en minder paniekzaaierij. Ontharding en waterbuffers zouden ook heel wat minder hinder veroorzaken”.

“We maken inderdaad werk van zowel ontharding als van bufferzone en gaan volgend jaar een bufferbekken aanleggen van een paar hectare die zowel zal bufferen bij overschot aan water of water geven aan de landbouw en tuiniers (die ik ook heb zien irrigeren in tijden van irregatievegbod), zei Schepen Demeyere in een reactie. Het oplossen van dit probleem ligt op verschillende fronten. Niet alleen bij de landbouw maar ook bij tuiniers die grote tuinen in bepaalde villawijken verharden en kunstgras aanleggen”.

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over