10.4 C
Knokke-Heist
your alt tag'

OVIS opgestart ter ondersteuning van de visserij

De visserijsector staat voor grote uitdagingen op vlak van duurzaamheid, rendabiliteit en energie-efficiëntie. Vandaag lancering van het nieuwe Ondersteuningsfonds voor Visserij in Transitie, OVIS, voor innovatieve en duurzame projecten.

De vzw Ondersteuningsfonds voor visserij in transitie (OVIS) werd opgericht om de sector te ondersteunen bij de uitdagingen rond verduurzaming en innovatie. Zo zal OVIS onder meer projecten kunnen financieren rond de verantwoorde exploitatie van visbestanden, onderzoek naar duurzame vistechnieken of de vergroening van de vloot. 

OVIS wordt gefinancierd via een deel van de bedrijfsvoorheffing dat terugvloeit naar de sector. Zo wordt de sector volgens de ministers gestimuleerd om haar activiteiten en tewerkstelling in België duurzaam te consolideren en verder uit te bouwen. De Europese Commissie bekeek de steunmaatregel, maar besloot vorige maand om geen bezwaren op te werpen. 

Daardoor kan OVIS nu de nodige voorbereidingen treffen om echt aan de slag te gaan. De eerste projectoproepen zullen komende weken gelanceerd. Alle projectaanvragen zullen beoordeeld worden door een wetenschappelijk adviescomité. Projecten die een positief advies krijgen komen in aanmerking voor financiering. Het is de raad van bestuur die vervolgens beslist welke projecten kunnen uitgevoerd worden. Een regeringscommissaris aangesteld door de minister van Noordzee zal toezicht houden op de goede werking ervan.

De raad van bestuur is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Rederscentrale en de vakbonden en wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, gedeputeerde Bart Naeyaert van de provincie West-Vlaanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen