5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Rush op ons vastgoed zorgt voor 31 procent snellere verkoop

De vastgoedprijzen bij ons hier aan de kust zijn het voorbije jaar stevig de hoogte in geschoten. Voor een gelijkaardig appartement betaalde je liefst 11,3 procent meer dan in 2020.  Dat is de grootste stijging sinds het begin van de metingen van de ERA Barometer in 2005, een jaarlijks onderzoek van de vastgoedmarkt door ERA Belgium en de Universiteit Antwerpen. Verder blijken de overstromingen van deze zomer een opvallend effect te hebben op de huizenprijzen: ook in Vlaanderen wordt nu gemiddeld 4 procent minder betaald voor woningen in overstromingsgevoelig gebied. Daarnaast stijgen de algemene huizen- en appartementenprijzen in Vlaanderen met ongeveer 8,5 procent. Het mag dus niet verbazen dat woningen in Vlaanderen nog nooit zo snel verkochten dan in 2021 en dat huizenjagers steeds minder over de vraagprijs onderhandelen. Tot slot blijkt dat de huizenprijzen in de centrumsteden voor het eerst in vijf jaar trager stijgen (7 procent) dan in de rest van Vlaanderen (9 procent).

  • ERA Barometer wijst ook uit dat er sinds de overstromingen van juli 2021 gemiddeld 4 procent minder betaald wordt voor woningen in overstromingsgevoelig gebied, ten opzichte van gelijkaardige woningen die niet in overstromingsgevoelig gebied liggen.
  • De huizenprijzen zijn in Vlaanderen met 8,5 procent gestegen in 2021. Bij appartementen bedraagt de stijging 8,4 procent.
  • Woningen in Vlaanderen geraakten het voorbije jaar maar liefst 16 procent sneller verkocht dan in 2020.
  • Er wordt steeds minder onderhandeld over de vraagprijs, waardoor er in 2021 gemiddeld 96,4 procent van de vraagprijs betaald werd – opnieuw het hoogste percentage sinds het begin van de metingen.

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over