5.1 C
Knokke-Heist
vrijdag, december 3, 2021
your alt tag'

Vooruit Knokke-Heist in actie tegen geweld op vrouwen

De Internationale dag tegen geweld op vrouwen zorgde ook in Knokke-Heist voor actie. Voor Vooruit Knokke-Heist zijn het uitgelezen moment om actie te voeren en de problematiek aan de kaak te stellen. “Heel wat meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat mogen we niet tolereren. Met onze acties willen we vooral omstaanders overtuigen om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus! Omstaanders die actie ondernemen kunnen voor slachtoffers een wereld van verschil betekenen.” Vooruit Knokke-Heist  deelde buttons en flyers uit met het internationale handgebaar tegen geweld.

Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 heeft de VN 25 november uitgeroepen tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. “Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog brandend actueel en voor sommige vrouwen helaas dagdagelijkse realiteit,” zegt Katrien Anteunis  van Vooruit Knokke-Heist . “Vorig jaar kregen 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd vorig jaar slachtoffer van partnergeweld en 1 op 3 vrouwen wereldwijd ervaren tijdens hun leven een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers.”

“Het gebeurt wel eens: je zit op café, je wandelt op straat, je neemt de bus en je merkt dat iemand lastig gevallen wordt. Je wil wel ingrijpen, maar je weet niet goed wat en hoe.” Vooruit Knokke-Heist  geeft daarom ook tips mee voor omstaanders. “Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Dat zijn de 5 A’s waarmee je als omstander tussenbeide kan komen als je ziet dat iemand te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren.”

Katrien Anteunis: “Er rust vaak nog een taboe op, maar met onze actie willen we omstaanders aanporren om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus. Dat kan voor slachtoffers een wereld van verschil maken.” Met de actie wil Vooruit Knokke-Heist  ook het internationaal handgebaar tegen geweld in de kijker plaatsen. “Je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit gebaar en op die manier kunnen ingrijpen als iemand in nood is.”

Vooruit Knokke-Heist  voert op 25 november, de Internationale dag tegen geweld op vrouwen, actie op verschillende plaatsen van Knokke-Heist .

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over