11.8 C
Knokke-Heist

Damme rouwt om kunstenaar Jef Claerhout

Langs de Damse Vaart, niet ver van de brug in het centrum van de stad, staat het Uilenspiegelmonument. Tijl houdt er, zoals zo vaak, de mensen een spiegel voor. Het beeld is van de hand van de kunstenaar Jef Claerhout en werd in 1979 ingehuldigd. Als we vandaag in die spiegel kijken zien we een verdrietig maar tegelijkertijd toch ook trots spiegelbeeld.

Jef Claerhout werd geboren in 1937 in Tielt, hij werkte lange tijd vanuit Damme en verhuisde uiteindelijk naar Oedelem. Een man van het Brugse Ommeland waar je dan ook op heel veel plekken een beeld van hem kan bewonderen. In Damme gaf hij vorm aan het populaire beeld van Uilenspiegel en het monument van de verbroedering met Damme in Duitsland op de Haringmarkt. In Sijsele vind je het monument ter ere van de verbroedering tussen Damme en Seyssel in Frankrijk. Ook in de turnzaal en in het gemeentehuis staan werken van Jef Claerhout. In Vivenkapelle, op het kruispunt van vele Damse wegen, staat het grote Paard van Vivenkapelle.

“Damme eert Jef Claerhout en brengt hulde aan de kunstenaar die met zijn werk mee schreef aan het Damse culturele verhaal.” zegt burgemeester Joachim Coens. “Wij bieden ons medeleven aan bij dit afscheid aan de echtgenote, de familie en de vele vrienden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen