7.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Paul Gheysens legt weer een vergunningsaanvraag op tafel bij Vlaams Minister Demir

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigerde inaugustus de omgevingsvergunning voor het golfproject met golfhotel van Nv Leisure Property Invest in Knokke-Heist. Demir was van oordeel dat de geplande ophogingen en wijzigingen van het polderlandschap en het afwateringssysteem een te grote verstoring met zich meebrengen en in de huidige vorm niet verenigbaar zijn met het geldende ruimtelijk uitvoeringsplan. “De bal ligt vandaag buiten de baan in het zand, zonder bunker shot is dit dossier niet recht te trekken”, klinkt het bij Demir.

De aanvraag behelsde een grootschalig project met een eco-golfterrein van 18 holes voor internationale wedstrijden, een executive parcours van 9 holes, een clubhuis met een driving range of oefenterrein,… op een terrein van 120 hectare. Daarnaast wil de aanvrager een golfhotel realiseren met 150 kamers en 200 luxesuites met een oppervlakte tot 300 vierkante meter, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter, 1.350 parkeerplaatsen en een pand met een 90-tal flats voor de werknemers van het complex.

Om een golfontwikkeling op de terreinen mogelijk te maken, delegeerde toenmalig Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de planningsbevoegdheid naar het gemeentebestuur van Knokke-Heist, dat op haar beurt een ruimtelijk uitvoeringsplan maakte. Demir meent echter dat de aangevraagde ontwikkeling niet in overeenstemming is met dat ruimtelijk uitvoeringsplan dat het behoud van de karakteristieken van het open polderlandschap en de afwateringsstructuur nastreeft. Ze weigert de omgevingsvergunning. Het behoud van de continuïteit en de landschappelijke kenmerken werd in het plan-MER en het RUP nét als uitgangspunt genomen.

Bij een eerder afgeleverde omgevingsvergunning werd het nabijgelegen ziekenhuis verplicht op palen te bouwen in functie van het bewaren van het open zicht en polderlandschap. De nabije golfontwikkeling ligt in het gebied ‘Zwinpolders tussen Knokke-Heist en Damme’, gekenmerkt door het typische open en vlak polderlandschap, vrijwel onbebouwd, en dooraderd met waterlopen en grachten. Ook in het kader van de Blue Deal en de waterhuishouding geen onbelangrijk gebied. De minister ziet dan ook niet in hoe een integrale ophoging van het terrein met 2 à 3 meter en plaatselijk tot 7,5 meter boven het huidige maaiveld verzoenbaar is met de voorschriften van het gemeentelijk plan. Een integratie van het open polderlandschap in het golfontwerp is weinig zichtbaar. Daarnaast wordt een waterloop gedempt, hoewel die kenmerkend is voor het poldergebied en als “te behouden ecologisch landschapselement” is opgenomen in het RUP. “Het golfproject integreert zich niet in het polderlandschap, maar neemt het in”, ze! Demir twee maanden geleden aan onze redactie.

Voorwaardelijk gunstige adviezen wijzen op strijdigheden

De Vlaamse administraties gaven voorwaardelijk gunstige adviezen. Tijdens de lezing van de adviezen stelde Demir echter vast dat heel wat administraties wijzen op tegenstrijdigheden in het dossier of grijze zones van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Zo argumenteerden verschillende adviezen dat het open polderlandschap strikt genomen niet wordt geïntegreerd en dat de voorgenomen reliëfwijzigingen substantieel en vreemd zijn aan het polderlandschap. “De aanvraag kreeg veelal het gunstige voordeel van de twijfel, maar als je alle voordelen van de twijfel optelt in dit dossier, moet je eigenlijk vaststellen: dit dossier voldoet niet”, klonk het oordeel van Demir in augustus.

Demir wijst er ook op dat de aanvraag niet vergezeld is van een aanvraag voor vegetatiewijzigingen voor het kappen van 180 bomen, het aanpassen van kleine landschapselementen en het dempen 4 poelen en een waterloop. Nochtans is dat wel noodzakelijk.

In het dossier werden tijdens het openbaar onderzoek vijf bezwaren uitgebracht. De voorbije weken ging er heel wat persaandacht naar een vermeende vete tussen de aanvrager en één van de bezwaarindieners. “Dit gaat voor mij echter niet over een hanengevecht tussen twee vastgoedmagnaten die denken het onder elkaar uit te kunnen vechten. Dat laat ik graag aan mij voorbijgaan. De polders zijn er voor iedereen. Voor mij gaat dit over het algemeen belang en het vrijwaren van de typische kenmerken van het open en vlakke polderlandschap in West-Vlaanderen. De voorliggende aanvraag in haar huidige vorm vergunnen is vanuit dat oogpunt niet mogelijk. De bal ligt vandaag buiten de baan in het zand, zonder bunker shot is dit dossier niet recht te trekken”, besloot Demir.

Dit weekend is in De Tijd te lezen dat Paul Gheysens een vergunningsaanvraag op tafel legt bij de Vlaamse Overheid. Gheysens en zijn team gingen in gesprek met het kabinet van Demir. De procedure zal nu zo’n vijf à zes maanden lopen. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt op groen licht. Al is de vraag of er ook echt een draagvlak is bij de bevolking.

16 REACTIES

 1. Enige juiste beslissing. Gheysens en Co wordt een hand gegeven en ze nemen een ganse arm. Het is niet het eerste project die gecontesteerd wordt, zie vroegere Gustave Siska. Aan het Gemeentebestuur geef niet zomaar toe aan Gheysens er is altijd iets. Stop ook de vergunningen voor de schandalige hoogbouw, het is genoeg met de toren aan het station en de heldentoren, wij hebben dat niet nodig. BehouD ook de polders en het groen, die de waterhuishouding ten goed komt. Wordt geen grootstad.

 2. Laat knokke-heist knokke-heist blijven
  Ik zie het niet meer zitten en vertrek
  Ik laat deze gemeente???? alleen groeien want mijn hart bloedt als ik zie wat er allemaal verandert in deze ooit zo mooie gemeente
  Als ik dit reeds gezegd heb reden te meer om het te publiceren want het ligt zwaar op mijn maag na 66jaar

 3. Zeer opvallend dat mensen (althans in dit delicate item) met hun ‘echte’ naam hun mening vertellen ! Oprecht, en genaamtekend. Respect !

 4. Onze ruimtelijke ordening heeft al lang niets meer te maken met de werkelijke noden van de mensen. Particuliere belangen worden ingedekt door procedures, rapporten, adviesgroepen of commissies voor ruimtelijke (wan)ordening. Zeker nu duidelijk wordt hoe voorzichtig moet worden omgesprongen met de open ruimte vallen dergelijke plannen op. Horden advocaten staan wellicht reeds klaar om ons andermaal het verschil tussen legaliteit en legitimiteit duidelijk te maken.
  Hopelijk houden de administratie en de Minister voet bij stuk.

 5. Mevrouw de minister, stop die megalomane dikdoenerij van bepaalde plaatselijke politici en bouwpromotoren alstublieft! Het maakt onze mooie gemeente kapot en onze eigen kinderen worden door deze hoogmoed en de superrijken die er zich zullen vestigen (van buiten de gemeente natuurlijk) gewoon weggejaagd!

 6. Polderlandschap ? Van de manegewegel (verbinding Westkapellestraat-Heulebrug), ziet men 28 windmolens ! Of stopt het polderlandschap aan het Leopoldkanaal ?
  En zou Zeno niet op palen gebouwd zijn wegens overstromingsgebied ?

 7. “Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt op groen licht. Al is de vraag of er ook echt een draagvlak is bij de bevolking.”

  Wordt het niet stilaan eens tijd om aan échte democratie te doen en een referendum over dit megalomane project te organiseren om dus m.a.w. het draagvlak onder de bevolking te kennen. Het feit dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt op groen licht bewijst nog maar eens de wereldvreemdheid van datzelfde gemeentebestuur die volgens mij geen bestuur van de gemeente is maar een poppenkast van de vastgoedsector.

  • Het enige dat bepaalde politici willen is een stuk van de grote “geldkoek” die hier te (verdienen?) valt in hun eigen schatkist te laten belanden. Ik vraag me trouwens af wie hier onze gemeente bestuurt, het gemeentebestuur of de oligarchen van de vastgoedsector.

 8. Hopelijk keurt minister Demir de snode plannen van die “geldzuchtige” en “machtsgeile” Gheysens nu DEFINITIEF af. Een golf met een restaurant of hotel zou nog gaan maar een verkaveling zou een regelrechte aanslag op Knokke-Heist en haar inwoners zijn of deze die zich niet willen verrijken en van het huidige landschap houden. Sommige inwoners hebben jammer genoeg ook geld geroken en iedereen kan wel raden wie…

 9. Het probleem in dergelijke dossiers is dat de regelgeving handig geconstrueerd werd en dat door een “afvinken” van het to do lijstje alles uiteindelijk in orde zal blijken te zijn.
  Of men hier echt behoefte aan heeft is een vraag die helemaal bijkomstig is.
  Het is ook wachten op een kritische noot binnen het college van burgemeester, schepenen en gemeenteraad.
  De stilte is oorverdovend en verhelderend.

  • Beste Marie, die “oorverdovende stilte” wil veel zeggen, vooral als er groot kapitaalbelang achter zit. Veel kritische noten zullen er dan niet te horen zijn of het zullen “valse noten” zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen