14.2 C
Knokke-Heist

‘Hebridean Princess’: kleinste cruiseschip ooit!

Zeebrugge kwam al vaker in het nieuws toen weer maar eens een groter cruiseschip de haven binnenliep. Het record staat op vandaag op de ‘IONA’, een schip van maar liefst 184.000 gross ton (scheeptonnenmaat).
Opvallend is ook dat het allerkleinste cruiseschip dat ooit Zeebrugge aanliep intussen ook al werd genoteerd. Met een tonnenmaat van amper 2.112 gross ton betrof het wel een heel klein cruiseschip. Die eer viel het Britse ‘Hebridean Princess’ te beurt.

Het mag dan wel om een zeer klein schip gaan, aan luxe en prestige is er aan boord geen tekort! Het feit dat de Britse Queen Elizabeth dit schip al tot tweemaal toe gecharterd heeft voor een vakantie met haar familie aan boord spreekt boekdelen. Dat gebeurde nadat het Britse koninklijke yacht ‘Brittannia’ uit vaart was genomen wegens te duur.

De ‘Hebridean Princess’ werd in 1964 (!!) gebouwd als de roro ferry ‘Columba’ voor de intra-eilandvaart in Schotland (David MacBrayne Ltd, later Caledonian MacBrayne). In 1989 werd het schip tot een luxe cruiseschip verbouwd. Met de beperkte tonnenmaat is het vaartuig 70 meter lang en 14 meter breed. Het schip neemt amper 47 passagiers aan boord. Tot hen staat er een bemanning van 37 man paraat.
Het schip wordt nu uitgebaat door Hebridean Island Cruises en heeft het Schotse Glasgow als thuishaven. De ‘Hedridean Princess’ wordt hoofdzakelijk in Schotse en Noorse wateren ingezet.

Na de aanloop aan Zeebrugge liep het schip de daarop volgende dag ook de haven van Oostende aan.
Zowel in Zeebrugge als in Oostende trad ICO (International Car Operators) als plaatselijk scheepsagent voor dit kleine cruiseschip.

TEKST: F. Neyts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen