12.5 C
Knokke-Heist

Ook in Damme starten heel wat openbare werken

Oostkerke-centrum onderbroken voor doorgaand verkeer van september tot juni

Op maandag 5 september start een nieuwe fase in de vernieuwing van de wegen- en riolering in Oostkerke-centrum. Naast de Sint-Guthagostraat en Processieweg wordt ook een deel van de Sint-Kwintensstraat opgebroken. Hierdoor zal er tijdelijk geen doorgaand verkeer meer mogelijk zijn.

De werken in Oostkerke-centrum worden beïnvloed door archeologische vondsten. Er werden in fase 1A 277 skeletten, een ongekende gracht en een oude kerkmuur gevonden.

Om de opgelopen vertraging maximaal in te halen en niet verder te laten uitlopen, wordt het plan van aanpak herzien. Hierdoor worden de fase 1A en 1B gelijktijdig uitgevoerd. Hierdoor zal er geen doorgaand autoverkeer meer mogelijk zijn en zal de parkeerruimte in het centrum zeer beperkt zijn.

De archeologen starten op 5 september met onderzoek in het deel van de Sint-Kwintensstraat tussen de Hoekestraat en hotel Oud Gemeentehuis. Omdat de bestrating van de Sint-Guthagostraat en de Processieweg nog niet afgewerkt is, zal er geen verkeer van de ene zijde van het dorp naar de andere zijde meer mogelijk zijn. Enkel voetgangers kunnen door.

De Processieweg en de Sint-Guthagostraat zouden eind november afgewerkt zijn. Het betonnen wegdek heeft tijd nodig om te drogen.

De aannemer hoopt op 19 september 2022 te kunnen starten met de aanleg van de riolering in de Sint-Kwintensstraat vanaf de Hoekestraat. Het archeologisch onderzoek moet daarvoor opgeschoven zijn naar de zone tussen het hotel Oud Gemeentehuis en het kruispunt Sint-Kwintensstraat/Monnikeredestraat. Vanaf 19 september 2022 zal er geen parkeergelegenheid meer zijn rond de kerk.

Weideparking

Om de parkeerdruk in het dorp op te vangen, richt de stad een tijdelijke parking in op de weide ter hoogte van Hoekstraat 6. Rijplaten moeten vermijden dat voertuigen komen vast te zitten bij regenweer. Op de parking zal plaats zijn voor een 30-tal voertuigen.

De aangepaste planning voorziet de start van het archeologisch onderzoek in de Monnikeredestraat vanaf november 2022. In januari 2023 zou de riolering en het wegdek er worden vernieuwd. Half juni kunnen deze werken klaar zijn. Het dorpscentrum zal dan enkel bereikbaar zijn via de Eienbroekstraat en Hoekestraat.

Doorgaand verkeer

Gedurende de periode van 5 september tot half juni 2023 zal er geen doorgaand verkeer mogelijk zijn door Oostkerke-centrum. Doorgaand verkeer kan omrijden via de Koolkerkesteenweg, Westkapellesteenweg, Oostkerkstraat, Dudzelestraat, A11/N49 Natiënlaan, (Vredestraat, Oude Sluissedijk, Leopoldsvaart-Oost voor zwaar verkeer) en Damse Vaart-Oost.

Planning riolerings- en wegenwerken Oostkerke

De dorpskern van Oostkerke krijgt een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuwe bestrating. De werken duren tot het najaar 2023. Het doorgaand verkeer zal ernstige hinder ondervinden. De horeca en bedrijven blijven toegankelijk.

De uitvoering van de werken is in fasen opgedeeld:

Fase 1A

Fase 1A startte op 14 maart 2022 en omvat de Sint-Guthagostraat en de Processieweg. De kruispunten met de Hoekestraat en de Sint-Kwintensstraat niet inbegrepen. Deze fase zal tot begin november 2022 duren. Het dorpscentrum blijft bereikbaar via de Eienbroekstraat en de Monnikeredestraat. 

Fase 1B

Fase 1B omvat de Sint-Kwintensstraat en het kruispunt Processieweg/Sint-Kwintensstraat/Monnikeredestraat. Deze fase start op 5 september 2022 en tot eind dit jaar duren. De doorgang in het centrum zal gestremd zijn.

  • Doorgaand autoverkeer moet omrijden via de N49.
  • Wandelaars en fietsers kunnen wel van de Processieweg naar de Monnikeredestraat en omgekeerd. Fietsers moeten afstappen. 

Fase 1A en 1B zullen elkaar overlappen van 5 september tot en met begin november 2022. Gezien de omvang van de werf wordt een weideparking (+/- 30 voertuigen) voorzien in de Hoekestraat 6. 

Fase 2

Fase 2 omvat de Monnikeredestraat en zal vermoedelijk duren tot juni 2023. 

De dorpskern zal in deze fase enkel bereikbaar zijn via de Eienbroekstraat en de Hoekestraat.  

Fase 3

Fase 3 start na fase 2 en omvat de Hoekestraat. De uitvoering is voorlopige gepland in de periode half juni tot eind september 2023.

Fase 4

Fase 4 start na fase 3 en omvat de Zuidbroekstraat. De uitvoering is voorlopig gepland in september-oktober 2023.

Fase H

Fase H omvat het resterende deel van de Heitegemstraat. Deze straat bevindt zich even buiten de dorpskern. De uitvoering is voorzien in de periode augustus-oktober 2022.

De voortgang kan vertragen door weer – en andere omstandigheden.

Archeologisch onderzoek

Oostkerke is een historisch dorp met een rijke geschiedenis. De herinneringen aan het verleden mogen niet verloren gaan. Daarom worden de werken door een archeoloog opgevolgd. Als er aanwijzingen zijn van historisch belangrijke informatie in de ondergrond, krijgt het archeologisch onderzoek voorrang op de voortgang van de rioleringswerken. 

Bij de start van de werken, werden vondsten gedaan. De duur van het verplicht archeologisch onderzoek is onduidelijk. 

Omleiding voor doorgaand verkeer

Het doorgaand verkeer wordt van fase 1B tot en met fase 2 omgeleid via de:

  • Koolkerkesteenweg,
  • Oostkerkestraat,
  • Dudzelestraat,
  • A11/N49 Natiënlaan,
  • Damse Vaart-Oost of Vredestraat.

De Lijn

Tijdens de werken zullen de bussen van De Lijn keren in de Stropuitstraat en het centrum niet bedienen. Meer info aan de bushaltes en op www.delijn.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen