14.2 C
Knokke-Heist

Oudste kerkhof van Heist binnenkort omgevormd tot Koudekerkepark  

Binnen de globale ontwikkeling van de stationsomgeving in Heist wil de gemeente op termijn ook een groene parkomgeving realiseren tussen de Koudekerkelaan en de Heistlaan. Het gemeentebestuur heeft daartoe een tijdje terug de gronden ter hoogte van de Krinkelweide aangekocht. Deze zone zal reeds op korte termijn opengesteld worden als parkomgeving in afwachting van een definitieve parkaanleg.  

In de loop van september start aannemer Ronny Demuynck met de afbraakwerken. Hierbij wordt een stuk van de zuidelijke kerkhofmuur gesloopt en het hekwerk verwijderd. Ook de 4 resterende gebouwtjes gaan tegen de vlakte. Twee containers en een autowrak worden verwijderd. In het midden van de site wordt het pad opgebroken en alle puin afgevoerd.   

Aansluitend volgt een opfrissing en opkuis van de groenaanleg zodat de omgeving kan opengesteld worden voor het bredere publiek. Er komen ook een paar zitbanken en twee voetbaldoelen. Op termijn zal ook de tijdelijke randparking ter hoogte van de Heistlaan nog omgevormd worden tot een nieuwe groene long.  

Kerkhof Koudekerke

Rondom de verdwenen kerk was het kerkhof van Koudekerke, en later van Heist gelegen. Na de afbraak van de kerk, op het einde van de 19de eeuw, werd het volledige terrein, ook de plaats waar de kerk had gestaan, door begravingen ingenomen.

Uit het archeologisch onderzoek door Raakvlak bleek  dat de ontruimingswerken van het kerkhof op het einde van de jaren ’70 van vorige eeuw vrij grondig gebeurden. Tot ongeveer anderhalve meter en plaatselijk tot bijna twee meter diepte werden alle menselijke resten en grafkelders verwijderd. Plaatselijk blijven alleen nog de onderste platen van de grafkelders over. Slechts aan de randen van het vroegere kerkhof zijn nog enkele begravingen achtergebleven.

3 REACTIES

  1. In het verleden is door de heemkring Heyst Leeft gevraagd om de oude kerkhofmuur kant heistlaan te bewaren een te herstellen in zen oorspronkelijke staat. Hopelijk zal daar nu rekening mee gehouden worden en dit mooi stukje erfgoed bewaard blijven. Behouden wat we hebben en verbeteren wat kan.

  2. De uur rond et kerkhof is uit moefe stenen opgericht. Deze zijn nu veel geld waard. Hopelijk heeft het gemeentebestuur ook daarmee rekening gehouden en de muur dus duur verkocht !

  3. Hopelijk wordt de doorgang op het voetpad thv de oude pastoriewoning dan ook eens aangepakt. Klimop hangt en groeit over het voetpad zodat de voetgangers op het fietspad moeten en er zo bijna geen plaats meer is voor de fietsers. Ook het fietspad is daar erbarmelijk en gevaarlijk met omhoogstekende klinkers en hoog groeiend onkruid zoals distels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen