5.1 C
Knokke-Heist
vrijdag, december 3, 2021

Wat te doen bij een ongeval bij de  Prax Terminals Belgium en de Fluxys-LNG Terminal in Zeebrugge

Sevesobedrijven zijn ondernemingen waar men gevaarlijke stoffen produceert, verwerkt, behandelt, gebruikt of opslaat, bijvoorbeeld raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. In België is elk sevesobedrijf verplicht om een strikte reglementering na te leven. Er vinden ook regelmatig controles plaats. Ondanks die strenge veiligheidsmaatregelen kan er altijd een ongeval plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als er iets gebeurt. 

Heist en Ramskapelle binnen waakzaamheidszone van sevesobedrijven in haven van Zeebrugge 

Op het grondgebied van Knokke-Heist zelf bevinden er zich geen sevesobedrijven maar de gemeente ligt wel binnen de waakzaamheidszone van sevesobedrijven Prax Terminals Belgium en de Fluxys-LNG Terminal in Zeebrugge. De tanks van Prax Terminals hebben een gezamenlijke opslagcapaciteit van 20.000 m3 fuel voor de scheepvaart. De Fluxys LNG terminal is gebouwd voor het laden en lossen van schepen met vloeibaar aardgas. Op de site wordt er tijdelijk in buffertanks opgeslagen met een capaciteit van 9 miljard m³ LNG op jaarbasis. 

Schrijf je in op BE-Alert 

Wil je op de hoogte blijven bij een noodsituatie? Schrijf je dan in op BE-Alert. BE-Alert is een alarmeringstool die je verwittigt in een noodsituatie via sms, telefoon of e-mail. Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kan je op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen. Inschrijven kan op www.be-alert.be 

Schuilen is de beste bescherming 

Bij een ongeval in een sevesobedrijf is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Volg deze drie stappen: 

  • Ga naar binnen en blijf binnen. 
  • Sluit ramen en deuren. 
  • Luister naar de media. 

Waar kan je meer informatie vinden? Surf naar www.seveso.be voor alle informatie over het sevesorisico. 

Ook dit moet je even lezen

2 REACTIES

  1. Voor zover nuttig en nodig moet onderlijnd worden dat LNG niet kan ontploffen Indien het brandt dat straalt het wel een grote hitte uit zodat de brandhaard zonder speciale kledij niet kan benaderd worden. Vraag is wel of de brandweer van Brugge en Knokke-Heist met deze kledij uitgerust zijn.

  2. Het grootste gevaar vind ik de tientallen vrachtwagens geladen met vloeibare LNG die dagelijks de terminal verlaten en zich naar de Elizabetlaan begeven. Ooit komt het tot een botsing met een wagen die uit de richting Knokke komt. De vraag is niet of het zal gebeuren maar wanneer want in de toekomst zal het aantal LNG-vrachtwagens verdubbelen in aantal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over