5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Wat wel en niet met vuurwerk van oud naar nieuw in Knokke-Heist

Sinds 26 april 2019 is het in Vlaanderen in principe verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. Gemeenten kunnen echter wel nog autonoom hiervoor toelating verlenen en zelf de voorwaarden voor het aanvragen en afleveren van de toestemming vastleggen. Zo bepaalt een gemeentelijke politieverordening dat in Knokke-Heist particulieren bij wijze van uitzondering zonder burgemeestersbesluit nog vuurwerk mogen afsteken in de nacht van 31 december op 1 januari tussen 23 en 2 uur. Het oplaten van wensballonnen is bij politieverordening in de kustgemeente altijd verboden.  

Hoewel afsteken van vuurpijlen in de overgang van het oude naar het nieuwe jaar in Knokke-Heist dus wettelijk niet verboden is, raadt het gemeentebestuur dit voor particulieren toch sterk af. Grondige argumenten hiervoor sommen de Vlaamse hulpverleningszones hieronder voor je op. 

Waarom het afsteken van vuurwerk geen goed idee is 

Levensgevaarlijk 

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk. Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen, het aangezicht en handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat. 

Risico op brand 

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken. 

Dierenleed 

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.  

De hulpdiensten blijven beschikbaar 

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. 

Superongezond 

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in de riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling. 

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over