4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Tuinrangers Heidi Lecluyse en Chantal Jacobs

Wist jij al dat Knokke-Heist sinds kort enkele tuinrangers heeft? Deze warme vrijwilligers met een hart voor de natuur helpen onze gemeente biodiverser en klimaatrobuuster te worden via de tuinen van de inwoners. Maar wat doen tuinrangers nu exact en hoe kan jij met jouw tuin het klimaat een handje helpen? We vroegen het aan onze experten Heidi Lecluyse en Chantal Jacobs, liefhebbers van fauna en flora in hart en nieren.  

Dag Heidi, dag Chantal, in jullie woorden, wat doet een tuinranger zo allemaal? 

Chantal: Veel! (lacht). 

Heidi: Onze taak begint eigenlijk van zodra mensen de tuinranger aanschrijven. We kijken waar de tuin zich bevindt, we vragen foto’s, oriëntatie van de tuin of het terras, enz. zodat we onszelf kunnen voorbereiden met plantenlijsten en biotoop. Eens ter plaatse kijken we vooral wat de mensen al hebben en geven we tips mee hoe ze hun tuin of terras waardevoller kunnen maken voor het milieu. Geheel vrijblijvend en gratis natuurlijk! Iedereen doet nog steeds wat hij of zij wil maar een kleine aanpassing kan soms al veel betekenen voor de biodiversiteit. 

Hoe zijn jullie tuinranger geworden? 

Chantal: Eigenlijk werden wij gecontacteerd door de gemeente voor dit pilootproject. Het is wel iets waar je volledig moet achter staan, je moet een hart hebben voor al wat leeft. 

Heidi: Na de info-avond van de gemeente gingen we op cursus bij ecoloog Rollin Verlinde in Roeselare. Daar zagen we een stuk theorie die dan concreet werd gemaakt aan de hand van enkele tuinen. In totaal waren dit zo’n zestal lessen en er volgt binnenkort nog een evaluatieles. 

Zijn jullie zelf zeer actief bezig met je tuin? Welke acties heb je ondernomen om jouw tuin klimaatrobuuster te maken? 

Heidi: Ik heb m’n haag weggedaan en vervangen door een nieuwe en heel wat planten toegevoegd zoals sleedoorn en meidoorn, kruiden, eetbare planten, sedum, hop, enz. en volgend jaar komt er een vijver! 

Chantal: Heidi, wist je dat je hop in bad kan gebruiken voor een zacht velletje? (lacht). Dit type wist-je-datjes uit persoonlijke ervaring vind ik leuk om mee te geven met tuineigenaars. Zelf mag ik me spijtig genoeg niet langer zo noemen. Ik ben namelijk verhuisd en heb geen tuin meer. Maar niet getreurd, als natuurgids en conservator van Park 58 ben ik meer dan genoeg omringd door planten en bomen. In elke gidsbeurt spreek ik over biodiversiteit. Voor mij is het leuk om die kennis nu ook als tuinranger, en niet enkel als gids, door te geven. 

Heb je de indruk dat mensen vlot de weg naar de tuinrangers vinden? 

Heidi: Op dit moment nog niet. En daarom zitten wij hier hé (lacht). We hebben nog maar zo’n 16 tuinen bezocht dus er mag zeker nog wat extra respons komen. 

Wat is de vaakst voorkomende ‘fout’ die jullie zien in tuinen? 

Heidi: exoten, het gebruik van pesticiden, te veel verharding … het is soms niet evident om mensen mee te krijgen in het verhaal. 

Chantal: Klopt, maar wij willen vooral meegeven dat het geen ‘of’-verhaal is maar net een ‘en’-verhaal. Je kan én een mooie, strakke tuin hebben én een klimaatvriendelijke tuin. 

Heidi: Zeker. Een tuin met grotere biodiversiteit is daarom geen lelijke of ononderhouden tuin, die kan ook heel strak zijn, zolang er maar een mooie variëteit aan plantsoorten staat. Neem nu cultivars bijvoorbeeld – een kunstmatig gekweekt plantenras – die zijn niet per definitie slecht, ze trekken bijvoorbeeld insecten aan en zijn ideaal in combinatie met wildplanten. 

Geef eens zeer concreet een voorbeeld van wat mensen kunnen doen om hun huis en tuin of terras klimaatvriendelijker te maken? En waarom ze dit zouden moeten doen? 

Chantal: Je oprit bijvoorbeeld, in plaats van die volledig te verharden kan je enkel twee stroken waar de banden op rijden verharden. Ernaast kan je dan bijvoorbeeld bodembedekkers planten zodat het water snel weg kan, of je kan met kleine kiezels werken. Hoe minder verharding, hoe minder kans op waterlast. Zo zien we dat mensen die minder verharding vooraan hebben, vaak minder last hebben van ondergelopen kelders. 

Heidi: Of plant een boom! Niet zomaar elke boom en niet te dicht tegen je huis natuurlijk maar een boom neemt CO₂ op, zorgt voor schaduw in je tuin en een lagere temperatuur in je huis. Een boom is altijd een goed idee. Wil je weten welk type boom in jouw tuin past? Eén adres (lacht). 

Zijn mensen blij met het advies? 

Heidi: Ja, we kregen heel positieve feedback van mensen die aan de slag zullen gaan of dit al deden. Je hoeft daarom geen grote bedragen uit te geven, veel dingen kan je ook zelf maken. Of je plant je eigen kruiden in de tuin om in de keuken te gebruiken, handig en lekker! 

Kan je ook iets doen als je enkel een terras of balkon hebt? 

Chantal: Natuurlijk! Op je balkon kan je ook gewoon wilde planten zetten in bakken of potten. Veel vaste planten hebben maar 30 cm grond nodig. Denk maar aan duizendblad, smeerwortel, wilde peen … 

Wat is de grootste uitdaging in Knokke-Heist voor de tuinrangers? 

Heidi: We hebben veel tweedeverblijvers die een tuinman of tuinaannemer hebben die soms nog pesticiden bijvoorbeeld gebruikt of minder openstaat voor veranderingen aan de tuin. Dat is jammer want als we allemaal samen aan hetzelfde zeil trekken, kunnen we Knokke-Heist zoveel biodiverser maken. 

Chantal: De gemeente heeft ondertussen wel een lijst opgesteld van gecertificeerde tuinmannen. Wil je dus niet zelf aan de slag maar wel een klimaatvriendelijke tuinaannemer contacteren? Bekijk dan zeker de lijst. 

Chantal: Voor alle duidelijkheid, wij zijn als tuinranger geen tuinaannemer en willen ook niet in hun vaarwater komen, wij geven enkel advies zodat jij als tuineigenaar weet dat er klimaatrobuuste alternatieven zijn. Een biodiverse tuin hoeft trouwens niet veel werk te kosten. Aan gras afrijden heb je vaak meer werk dan aan een mooie bloemborder die dicht beplant is. 

Wat is één advies dat je elke Knokke-Heistenaar met een tuin/terras wil meegeven? 

Heidi: Contacteer een tuinranger! 

Chantal: Dat er in elke tuin wel iets kan veranderd worden om de biodiversiteit te verbeteren en als iedereen maar één iets verbetert in zijn of haar tuin, zal er al heel wat veranderen in de Gemeente Knokke-Heist.  

Heidi: En dat een biodiverse tuin die wemelt van het leven en vrolijke planten jou zelf ook een vrolijk gevoel geeft. Je tuin of terras kan zo een plek van rust worden in een wereld die anders al stresserend genoeg is. 

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over