vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

Beeld van Folon staat weer te pronken

Weekend-nieuws

Het bekende bronzen kunstwerk van Jean-Michel Folon, getiteld ‘De zee, die grote beeldhouwer’, werd in oktober 2021 weggenomen door de firma Art Salvage die de beeldencollectie van Knokke-Heist onderhoudt en herstelt. Het zittend mannetje trotseert al meer dan 20 jaar op een strandhoofd dagelijks tweemaal eb en vloed. Door de stroming, zon, zand en zout kreeg het beeld dan ook al heel wat te verduren. Bij de laatste inspectieronde bleken de verankering en de onderste ledematen van het ventje losgekomen en was ook de patina van het brons deels verdwenen. In de ateliers van Art Salvage werd in overleg met de Fondation Folon het beeld hersteld en opnieuw gepatineerd. Deze week werd de sculptuur van Jean-Michel Folon teruggeplaatst op het strandhoofd ter hoogte van de Parmentierlaan.   

Jean-Michel Folon 

Jean-Michel Folon (° 1934 in Ukkel – + 2005 Monaco)  was naast beeldhouwer ook tekenaar, schilder, aquarellist, etser, lithograaf, ontwerper van wandtapijten en affiches, maker van films, tekenfilms, theater- en operadecors, mozaïeken, glasramen. Hij is één van de boegbeelden in de Belgische kunst in de 20ste eeuw. In 1960 toonde hij zijn werken voor de eerste keer aan het publiek. Frankrijk toonde echter geen interesse. Hij stuurde zijn werken naar verschillende magazines in Amerika. The New Yorker, Horizon en Esquire publiceren zijn werk zonder Jean-Michel te hebben ontmoet. Zijn werk werd tentoongesteld op de verjaardag van het MoMA in New York en de biënnale van Venetië in 1970. Deze exposities getuigde van Jean-Michels debuut. Hij is internationaal gekend om zijn geïsoleerde personages die vaak in absurde scenes zijn gezet. 

Zijn voornaamste inspiratiebron is het ongevoelige en harde van deze wereld, getransformeerd door zijn dichterlijke gave en door zijn subtiele, maar soms bijtende humor. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan leukemie in Monaco. 

Als kind bracht Jean-Michel vaak zijn vakanties door in Knokke-Heist. Voor het beeldje op het strandhoofd liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte. Het mannetje met de hoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, ‘De tijd, die grote beeldhouwer’.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen