5.1 C
Knokke-Heist
vrijdag, december 3, 2021
your alt tag'

Damme wintersmooi

Van donderdag 23 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 wordt Damme opnieuw gaststad voor de bloemencreaties van Frederiek Van Pamel. De internationaal gerenommeerde bloemenkunstenaar zal opnieuw het historische Sint-Janshospitaal en aansluitende gebouwen, nu NEST Stadslab Damme, opfleuren. 

Ook tijdens de winter kan je in de vele Damse restaurants terecht voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner. Je wordt er zoals gewoonlijk verwend met veel passie en de smaak van streekproducten. Ook voor een lekkere wafel of pannenkoek is Damme de bestemming bij uitstek want met wat geluk is er voor jou wel een plaatsje naast dat gezellige haardvuur.

De winter in Damme staat traditioneel voor ‘’vriezeganzen’ die in grote getale boven onze hoofden voorbijtrekken en bij ons komen overwinteren.

Vriezeganzen is de volkse benaming voor verschillende soorten Arctische ganzen die bij vriesweer naar de polders rond Damme komen afzakken. In feite gaat het om Kolganzen, en Kleine Rietganzen.

Sedert enkele jaren hebben sommige ganzen nekringen met een unieke cijfer en lettercode. Dit maakt het herkennen van individuele dieren mogelijk en daardoor kunnen wetenschappers meer te weten komen over trekbewegingen en pleisterplaatsen, leeftijd en familieverbanden.

Wie weet slaag jij erin om één van die vogels te spotten en zo een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek.

kunstenfestival Damme presenteert elk jaar verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen.

Met een combinatie van onder andere literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed, natuur en gastronomie brengt Stadsfestival Damme een belevingsfestival voor jong en oud.

Niemand is een eiland

‘Niemand is een eiland’ weerspiegelt de gevoelige alledaagse verbondenheid van fauna en flora en alles wat is. De dualiteit van alles wat bestaat, versterkt de fragiliteit van die grote verbinding. Net zoals bij de vorige edities groeit de artistieke inhoud van Stadsfestival Damme organisch rond de visie van kunstenaars, schrijvers, dichters en andere creatieve partners.
De bezoeker kijkt, ziet, leest, luistert, hoort, voelt, denkt, kiest, interpreteert, reflecteert: gaat naar huis met die eigen herinneringen en reflecties. Daar precies zit de kracht en de waarde van kunst: het voegt iets toe aan ons eigen zijn. Voor wie goed kijkt en leest, geven kunstenaars, schrijvers en dichters een stukje van hun ziel bloot. Ze vertellen ons hoe zij het leven en de wereld zien, over hoe zij succes, mislukking, uitdaging, bedreiging, vreugde, eindeloos verdriet, passie en eenzaamheid beleven. Hun verhalen nemen drempels weg en verbinden mensen met elkaar. Ze helpen ons bij onze nooit aflatende zoektocht naar identiteit en authenticiteit.

Ook onze taal- en beeldvorming is een amalgaam. Dagelijks krijgen we een overdonderende informatiestroom te verwerken. Elke dag opnieuw moeten wij deze informatie selecteren, organiseren en interpreteren. Het zijn tijden van absurde overvloed. De perceptie van dit alles is onze eigen persoonlijke realiteit.

Kunstenfestival Damme 2021 gaat over vrijheid, eenzaamheid én verbondenheid; over absurde overvloed, over het buitengewone en het gewone, over keuzes, over jezelf mogen zijn, over manipulatie, over perceptie en realiteit, over de alomtegenwoordige media, over verlangen, verandering en vergankelijkheid, over onze eeuwige strijd tussen denken en voelen. Over ons allemaal; over hoe het komt dat we met zijn allen of alleen, gelukkig of ongelukkig kunnen zijn, en of daar geen ongelukken van komen.

Een bezoek aan het Stadsfestival start bij IJsberg in de voormalige jongensschool van Damme in de Burgstraat. Naast het onthaal van het festival vind je hier ook een gezellige ontmoetingsplek. Met een leescafé, een boekshop en een expo-ruimte valt er bij IJsberg voor jong en oud wat te beleven.

Verlang jij, net als wij, om je schaatsen aan te binden voor een tocht van Brugge naar Sluis ? Of wil je gewoon nog eens voorzichtig je best doen om overeind te blijven op een strook natuurijs midden in de natuur rond Damme? Wij duimen alvast, maar wacht wel op het officiële groene licht. Van zodra we de temperatuur zien dalen en het ijs zien dikken houden we je op de hoogte waar en wanneer je kan schaatsen. Volg ons daarom ook op Facebook en Twitter, dan ben je zeker dat je als eerste op de hoogte bent.

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over