vrijdag, mei 27, 2022
14.6 C
Knokke-Heist

Deelgemeente Heist krijgt een fietsheuvel

Om fietsen aan de kust nog aantrekkelijker en veiliger te maken hebben Toerisme Vlaanderen en Westtoer de missing links en de overbodige trajecten langsheen de kust in kaart laten brengen. Voor vier locaties aan de Oostkust zijn ontwerpende studies klaar die de fietsbeleving er naar een hoger niveau moeten tillen. Aan de Graaf van Nieuwenhuyselaan in Heist wordt de realisatie van een fietsheuvel vooropgesteld.

Studie ‘recreatief fietsen aan de kust’ geeft missing links aan

Uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) aan Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir blijkt dat Toerisme Vlaanderen en Westtoer een studie ‘Recreatief fietsen aan de Vlaamse Kust’ hebben laten uitvoeren. De resultaten worden gebruikt voor de vernieuwing van het fietsknooppuntennetwerk aan de kust. “Vlaanderen is een fietsland. Door de coronacrisis en met het WK Wielrennen, waar Knokke-Heist en Brugge gaststad waren, zit het recreatief fietsen in de lift. Fietsen langsheen de kust wordt straks belevingsvoller maar ook duurzamer en veiliger. Daarmee kunnen we inwoners en bezoekers, ook internationaal, het hele jaar door naar de kust lokken.” vindt Coudyser, die zelf ook van de kust is.

Ontwerpen voor extra fietsbeleving op 4 locaties aan de Oostkust

In het kader van deze studie werd voor 4 locaties aan de Oostkust  ontwerpend onderzoek uitgevoerd. “Het gaat over een belevingstraject doorheen het Zeebos van Blankenberge, een uitkijkpunt aan de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge en een fietsheuvel aan de Graaf Van Nieuwenhuyselaan in Heist. Ook voor het zwart punt aan de Herdersbrug in Dudzele werd een ontwerp opgemaakt om het fietsen er vooral veiliger te maken.” weet Coudyser. 

Fietsheuvel in Heist

Het ontwerp van een ‘fietsheuvel’ in Knokke-Heist bestaat uit een veilige oversteek over de spoorweg in combinatie met een uitzichtpunt op de achterhaven van Zeebrugge, de polders en de natuurgebieden van Sashul en de Baai van Heist. Een eerste kostenraming voor de heuvel, brugconstructie en uitkijkplatform bedraagt €2.718.293 excl. BTW. Men hoopt op financiële ondersteuning van Toerisme Vlaanderen, Westtoer, de betrokken kustgemeenten en Europese subsidies.  “Laten we deze plannen maar snel realiseren zodat inwoners en bezoekers de troeven van Knokke-Heist en de Oostkust met haar uniek landschap, erfgoed en natuur per fiets kunnen ontdekken. Van fietsen krijg je dorst en honger en ontdek je ook de typische streekproducten en biertjes.” geeft Cathy tot slot mee.

5 REACTIES

  1. Niets tegen een zoveelste landmark. Maar die heuvel maakt deel uit van de natuurcompensatie voor de uitbreiding van de spooractiviteit waarbij een deel van het reservaat gebied de Sashul ingenomen is. In de voorwaarden staat dat daar een compensatie komt met broedplaatsen voor oeverzwaluw en bijeneter en het terrein volledig ontoegankelijk gemaakt zal worden om bovenstaande soorten te beschermen… er is daarin geen sprake van fietsheuvels of andere constructies

  2. Zou men niet beter eerst eens zorgen dat de bestaande fietspaden er een beetje deftiger zouden bijliggen. De fietspaden die elke dag door vele gebruikers naar of van het werk, school, boodschappen of recreatief gebruikt worden. Bijna alle fietspaden hebben gebreken: putten, losliggende tegels, overgroeiend gras en ga zo maar door. Misschien kom je toe met die 2 miljoen.

  3. Akkoord met Stefanie 06/05/22.
    Opnieuw file op een autoweg!
    Tracht men nog de gevolgen van mobiliteit op luchtvervuiling en klimaatopwarming aan te vechten?

  4. Klein probleempje met die heuvel: is in de uitbreiding van de spierbundel voorzien als deel van de natuurcompensatie. Moet natuurgebied/ broedplaatsen voor oeverzwaluw en bijeneter worden..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen