4.8 C
Knokke-Heist

Defensie plant belangrijke investeringen in Zeebrugge

Defensie investeert de komende jaren massaal in haar kazerne en basissen. Logisch, want niet alleen wil Defensie een aantrekkelijke werkgever zijn met moderne en functionele infrastructuur, de vele nieuwe vaar-, vlieg- en voertuigen die de komende jaren zullen in gebruik genomen worden vragen extra plaats. “Dit geldt zeker voor de basis Zeebrugge, waar belangrijke infrastructuurwerken gepland zijn” stelt Kamerlid en defensie-watcher Jasper Pillen, die ook schepen is in Brugge. Hij ondervroeg hierover Minister van Defensie Ludivine Dedonder.

De huidige vloot van de marine bestaat uit 2 fregatten, 5 mijnenjagers en 2 patrouilleschepen. “De fregatten worden tegen eind de jaren ’20 vervangen door 2 nieuwe en langere schepen. De 5 mijnenjagers worden vervangen door 6 nieuwe en grotere schepen. Ik blijf overigens ook pleiten voor het aankopen van twee extra patrouilleschepen, naast een noodzakelijk derde fregat.” De Minister antwoordde dat belangrijke werken aan het militaire dok worden voorbereid. “De Minister meldde dat het studiewerk eerstdaags wordt afgerond. Na 2025 zullen de werken dan worden uitgevoerd, ze zijn geraamd op 37 miljoen euro. De kades worden niet verlengd, zoals eerder werd gezegd, maar wel gerenoveerd met het oog op de komst van de nieuwe schepen.”Maar daar blijft het niet bij. Defensie heeft grote plannen met de basis. Enkele jaren geleden verrees de ABC-toren al in Zeebrugge, die onder andere de cruiseterminal huisvestigt. “De Minister antwoordde me dat Defensie nu wil de “DEF-toren” creëren op de basis, waar onder andere het MIK (het Maritieme Informatie Kruispunt, nu al in Zeebrugge) en het MOC (Maritime Operations Center, nu te Oostende) zouden inkomen. Beide instanties monitoren onze wateren en garanderen de veiligheid op en de beveiliging van ons stuk Noordzee. Momenteel zijn die diensten erg klein behuisd, daarenboven verdienen zo’n belangrijke instanties moderne huisvesting met geïntegreerde systemen” meent Jasper Pillen. Als richtdatum noemde de Minister het jaar 2027. 

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen