maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Dossier tweede golf krijgt tegenwind

De projectontwikkelaar Ghelamco hoopt begin augustus toestemming te krijgen om de langverwachte tweede golf te bouwen in Knokke-Heist. Een protesterende buurman heeft gedreigd de droom van plusinwoner Paul Gheysens  te blokkeren zo blijkt uit een artikel in “De Tijd” dit weekend.

Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) heeft tot uiterlijk 3 augustus om te beslissen over de milieuvergunning die Ghelamco vorig jaar aanvroeg. Gheysens heeft reden om optimistisch te zijn: alle aanbevelingen van overheden zijn gunstig, voorwaardelijk of niet. Dat blijkt uit de licentiebestanden die alvast de krant De Tijd kon inzien. Een aantal onderaannemers zouden zelfs al de opdracht hebben gekregen om de start van de werken nog dit jaar in te plannen.

In het gebied die loopt van de Westkapellestraat tot de Natiënlaan komen ook een groot hotel, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen. Net buiten het golfdomein plant Ghelamco tientallen villa’s die geen deel uitmaken van de golflicentie.

Ondernemer en buurman Peter Taffeiren, die naast een geplande golfbaan een chique stoeterij runt, protesteerde omdat hij vreesde dat het polderlandschap verloren zou gaan. De vraag is hoe hard Taffeiren het spel wil spelen. Buren mikken mogelijk op $ 1 miljoen schadevergoeding van Ghelamco. Of is er meer aan de hand? Peter Taffeiren en Paul Gaysons zouden ook bij bouwprojecten in Polen tegenstrijdige belangen hebben! Daarnaast mocht mevrouw Taffeiren niet deelnemen aan Knokke Hippique maar dat had volgens Paul Gaysons dan weer niets met de tegenstellingen te maken.

Ondertussen weten we uit een bevraging van Facebook Knokke-Heist dat 75% van de inwoners van Knokke-Heist geen immo projecten willen in de polders van Knokke-Heist. 21% ziet in het dossier geen probleem. Voor 2% maakt het niets uit!

19 REACTIES

 1. Wanneer gaat het nu echt eens stoppen met projecten die alleen maar door en voor de elite ter ontwikkeling voorgesteld worden. Ik volg veel columns van vooraanstaande economen die stellen dat alleen maar grote bedrijven – vooral door joint ventures – druk zetten op de politiek om dergelijke megalomane projecten te willen doordrijven. De nationale politiek is niet bekwaam om hun stempel door te drukken en dit door het grote geconcentreerde kapitaal. Meestal onder het mom; dit biedt werkgelegenheid…
  Zorg eerst eens voor deftige sociale huisvesting en betaalbare woningen voor onze jongeren. Veel van onze jongeren worden gelukkig genoeg nog gesteund door centjes van opa en oma om in KH te kunnen blijven wonen.
  Sommige politici staan graag mee op de foto als het gaat om megaprojecten maar vergeten vaak zelf van waar ze komen.
  Ik hoop dat er tegen 2024 enkele politieke partijen rechtveren om de absolute,’ dictatoriale’ bewindsvoering van antwoord kunnen dienen.
  Ik word hier slecht en ziek van.

 2. West – Vlaanderen en meer bepaald de kust zijn de zandbak van de vastgoedboeren geworden. Ook dit dossier legt heel wat bloot. De vastgoedconnecties reiken ver. Geld rolt … maar wisten de Romeinen reeds …

 3. Een tweede golf is zeer welkom, dit staat buiten kijf. Dat dit een dure investering is ook. Door lidgelden alleen kan men dit niet compenseren. Maar de Gemeente Knokke-Heist zou toch voordien aan Ghelamco een controleerbaar businessplan moeten opvragen, alvorens een bouwvergunning voor dit megalomaan “hotel” te schenken ? Ze vonden al 7 jaren geen uitbater voor een hun klein hotel de 8300 (ex Gustave Siska). Andere reeds lang bestaande hotels en restaurants, vinden amper of geen personeel. Heeft iemand al eens berekend welke bezettingsgraad en hoeveel exploitatiejaren zo een complex nodig heeft, louter om break-even te draaien ? Of is het een belastingsontduikingsvehikel ? Dan wordt dit het zoveelste “apart-hotel” … hotelkamers bijeen gevoegd tot appartementen, die door de eigenaars/aandeelhouders mogen bewoond worden. Zoals diverse residenties
  destijds gebouwd werden aan de kustlaan. Puur bedrog, net zoals de verleidelijke fotografische voorstelling van het complex. Het is tot 7 verdiepingen hoog. Mooi groen gekleurde daken wel. Maar dat ziet men enkel uit de lucht, zoals bij de renders van Lakeside districtaan het staion. Waar komen de liftkokers, de aircoschouwen ? Verplichte zonnepanelen voor de EPC, is dat daar niet van toepassing ? En 1.350 parkeerplaatsen ! … allen ondergronds ?
  In het land der blinden is éénoog koning.

 4. Het is schandalig dat mooie landbouwgrond ingeruild wordt voor degelijke bouwprojecten. Het zogenaamd stadsrandbos zal nooit kunnen bieden wat het polderlandschap al altijd heeft kunnen geven. Het dient enkel om de villa’s en andere geldprojecten weg te steken zodat de “gewone” Knokke- Heistenaar niet kan zien wat daarachter gebeurd wat het zonlicht niet mag zien.

 5. eerst wordt er een bestemmingswijziging uit de mouw getoverd om het landbouwgebied te veranderen in recreatiegebeid (een golfterrein) , maar plots blijkt die tweede golf vol te staan met gebouwen : appartementen ,een congrescentrum en een hotel. Van landbouwgrond naar bouwgrond , hoe is die man er weeral in geslaagd? Dat kan toch maar alleen met de medeplichtigheid van het gemeentebestuur? En nu moet moet één aanpalende eigenaar het opnemen tegen eigenaar van de golf-grond. Alle prietpraat over natuurbescherming en meer groen en betonstop is alleen maar lippendienst, binnen tien jaar is Knokke helemaal volgebouwd, maar dan alleen maar ten behoeve van heel rijke mensen.

 6. Het is jammer dat de zogezegde golf op de tweede plaats komt en het voor de zoveelste keer de bouwpromotoren zijn die met de volle buit weglopen. Laat ze er maar van afblijven en het mooie polderlandschap laten zoals het nu is in dit geval. Het is een blaam voor onze gemeente en zeker geen meerwaarde. Het golfen zal trouwens ook niet voor de gewone mens weggelegd zijn maar voor de toekomstige eigenaars van die dure appartementsblokken. Zelfs de agrarische grond is niet meer veilig voor die op geld beluste bouwondernemers! Hopelijk steekt het gemeentebestuur hier een stokje voor want een plan voor een mooi golfterrein veranderen in een bouwwerf voor dure appartementen kan toch niet meer. Iedereen verlangde naar een mooi stukje natuur wat een golfterrein ook is en wat krijgen we???

 7. Het wordt met de dag slechter voor de ‘kneistiNAREN’, alweer een project dat voor ‘ons’ geen meerwaarde biedt, noch voor onze kinderen/kleinkinderen.

 8. Heb een idee voor de immo-kantoren, Hier zullen de elitemensen zeker oren naar hebben . Misschien kan men er eens over nadenken of er mogelijkheden bestaan om paal – villa’s te bouwen in het zwin. Dat die mogelijkheden bestaan, daar ben ik zeker van. In KH is toch alles mogelijk. De constructies in Cadzand zijn een realiteit… dus wat is het volgende?
  Maar wanneer gaat het gemeentebestuur eens de moed hebben om de domiciliefraude in KH aan te pakken? Ook de weinig betekende oppositiepartijpartijen hebben in KH daar de moed niet voor.
  Wat zit achter dit lakse bestuur? Ik denk het te weten…

 9. Tweede golfbaan = ja, indien open voor groot publiek
  Clubaccomodatie en kleedruimte = ja indien mooi geintegreerd in omgeving
  Verdoezeld immoproject = neen
  Congresgebouw in de polders = neen x5
  Is dit duidelijk genoeg?

 10. Misschien zijn eigen gronden aan de Sluisstraat en de Hazegrasstraat(tot tegen De Vrede) gebruiken waar zijn paarden grazen,verkavelen om daar zelf golfterreinen uit de grond te stampen.

 11. Ik denk alleen dat de bevolking van Knokke-Heist iets méér inspraak zou mogen hebben als men grootse projecten wil verwezenlijken… ik vind dat democratisch… ik weet dat echte democratie niet bestaat en dat men moet vertrouwen op de mensen op wie men gestamd heeft… maar ik vind het spijtig dat er niet een soort referendum bestaat voor zulke projecten…

 12. Even de vier artikels in doorbraak lezen. Zal veel verduidelijken hoe dit bedrijf en de zaakvoerders te werk gaan. Verdeel en Heers, geen scrupules, hebben tijd en geld dus kunnen wachten. Goedgekeurde projecten zijn met minimum aanpassingen om te vormen van hotel naar appartementen. Ze vinden altijd wel iemand op de juiste plaats die na verloop van tijd hun wil doordrukt.

 13. Het kan nu niet meer op Burg. Lippens gestoken worden . het is al iets moeilijker geworden
  Als er etentjes tussen de aannemer en een bevoegde schepen doorgaat ter bespreking van wie welk stuk krijgt om vol te bouwen, dan weet ge toch genoeg ….Kneistikrant…! als jullie het niet weten !

  Kunstige hazen wegdoen op een wandelroute is iets gemakkelijker

 14. Ik vraag me af waarom zoveel mensen nu plotseling met bezwaren komen tegen het project tweede golf. Al van in de beginjaren toen duinenwater werd voorgesteld werd er concreet over een tweede golf gecommuniceerd, inbegrepen een hotel met congres faciliteiten ėn rond de 350 kamers. Toch niemand die zo naief was om te denken dat dit zonder een grote parking kan gerealiseerd worden?
  De vraag is kan er in dit land nog een groot project worden gerealiseerd zonder dat tal van (eigen) belangen groeperingen de boel constant saboteren? En het milieu als schaamlapje voor eigen belangen voorhouden is tamelijk hypocriet. Samengevat: dit land staat stil door “kruideniersmentaliteit”…..

 15. “Maar wanneer gaat het gemeentebestuur eens de moed hebben om de domiciliefraude in KH aan te pakken? Ook de weinig betekende oppositiepartijpartijen hebben in KH daar de moed niet voor.
  Wat zit achter dit lakse bestuur? Ik denk het te weten…”

  In het wereldvreemde mondaine Knokke-Heist bestaat domiciliefraude en marginaliteit toch niet?
  Domiciliefraude wordt niet aangepakt zeker als er “vriendjes” in het spel zijn, men kijkt liever de andere kant op, ook niet vergeten dat het in bepaalde gevallen marginale personen betreft, zie opmerking hier onder, men zou wel eens imageschade kunnen oplopen!

  Voor een dus marginale vorm van domiciliefraude kan men dus nog steeds terecht in Residentie Miami Beach op Zeedijk-Knokke. Knokke-Heist worstelt daar kennelijk mee, en dit is nog heel voorzichtig gesteld!
  Het vaststellen zou in principe geen problemen mogen geven, er staat zelfs een camera op de ingang gericht …

 16. Misschien nog heel even over de camera op het einde van de Leopoldlaan, op 45° de ingang van residentie Miami Beach (Miami: ?, Beach: v) , mocht de camera over “AI” beschikken, eens zien wat de camera met de volgende “Input” doet: “pornoblond”, “hondje”, “slobber”, niet noodzakelijk in deze volgorde …
  Doordenkertje, maar niet voor camera’s met “AI”!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen