zondag, augustus 14, 2022
27.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Feestelijke inhuldiging voor Verbindingsbrug in Zeebrugge

Onlangs vond aan het Verbindingsdok in Zeebrugge de officiële inhuldiging plaats van de Verbindingsbrug. Port of Antwerp-Bruges nodigde voor dit moment de omwonenden en werknemers van Zeebrugge uit om een eerste keer samen over de nieuwe brug te fietsen.

Het infrastructureel project optimaliseert de verbinding tussen de voor-en achterhaven in Zeebrugge en garandeert een veiliger lokaal woon-werkverkeer. De beweegbare draaibrug is de langste van Europa, met een lengte van 130 meter en een doorvaartbreedte van 55 meter en een fietspad van 4 meter breed. Het totale kostenplaatje van de investering bedroeg ca. 34 miljoen euro.

De weg naar vlotte verbinding

De Verbindingsbrug tussen de Jozef Verschaveweg en de Koffieweg bevordert de toegankelijkheid van grote zeeschepen naar de westelijke achterhaven. De brug bestaat uit twee rijstroken met een afgescheiden dubbelrichtingsfietspad. Voor een nieuw stuk fietspad langs de Jozef Verschaveweg werd een omgevingsvergunning ingediend. De uitvoering zou eind 2022 aanvatten. Het totale Design, Build en Maintain project werd uitgevoerd door de aannemerscombinatie Artes Depret, Artes Roegiers, Victor Buyck Steel Construction en Besix Unitec (destijds Agidens). In januari 2022 vond de invaart van de draaibrug plaats via de Westerschelde op een zeepontoon. 

Gezond naar de overkant

De officiële inwijding van de Verbindingsbrug verliep in aanwezigheid van Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges, en Rob Smeets, Chief Operations Officer van Port of Antwerp-Bruges. Samen met de lokale bevolking, personeelsleden en andere liefhebbers van de haven fietsten zij van de ene zijde van de brug naar de andere, om nadien ter hoogte van de Verschaveweg samen te genieten van een zomers traktaat.

Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “De Verbindingsbrug is zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de Zeebrugse (fiets)infrastructuur. Niet alleen garandeert ze een betere Noord-Zuidontsluiting voor het scheepvaartverkeer, ook personenvervoer kan duurzamer én veiliger verlopen. De brug is een belangrijke schakel van een nieuwe fietsroute van in totaal meer dan zes kilometer lang. Ze zorgt voor een nieuwe en veilige fietsverbinding voor iedereen die met de fiets in en naar de haven rijdt. Het is een genoegen om met de omgeving van Zeebrugge en liefhebbers van Port of Antwerp-Bruges de inhuldiging van dit majestueus project ‘zij aan zij’ en sportief te beleven.

Rob Smeets, COO Port of Antwerp-Bruges: “Deze state-of-the-art brug zorgt voor een extra noord-zuidverbinding in de haven voor werknemers, goederen en zware havenvoertuigen. Bovendien zijn de afmetingen afgestemd op de voor ons noodzakelijke nieuwe zeesluis.”

Klaas Ockier, Directeur der werken bij Artes: “Als Zeebrugse aannemer was het voor ons, en met uitbreiding het hele bouwteam, een echte uitdaging om dit project in dergelijk korte tijdspanne uit te voeren, wetende dat deze werd doorspekt met corona- en toeleveringsproblematieken. Enkel door middel van gedreven mensen en inzet van eigen materieel is de bouw van dit kunstwerk tot een goed einde gebracht. En dit binnen de vooropgestelde planning.

TEKST: F. Neyts
FOTO’s: ©Jan Darthet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen