vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

Geen koopwaar en sandwichborden meer

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil haar imago als kwalitatieve kustgemeente kracht blijven bijzetten. Daarom kiest het, na de bouwstop tijdens het weekend in de toeristische zone, opnieuw voor een aanpassing in het lokale politiereglement. Het doel is om de beeldkwaliteit van inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers te verbeteren. Daarom komt er nu na het verbod op (bouw)werkzaamheden, ook een verbod op koopwaar en sandwichborden op het openbaar domein. 

De gemeenteraad van 31 maart 2022 keurde namelijk een wijziging in artikel 169 van de algemene politieverordening goed. Vanaf 1 april 2022 is het verplicht een vergunning aan te vragen om volgende materialen op het openbaar domein en/of publiek toegankelijk privaat domein te plaatsen: 

 • rijwielen en kindervoertuigen voor verhuur of na herstel; 
 • verkoopautomaat en/of speelautomaat met handelswaren; 
 • zonwering; 
 • kunstwerk; 
 • bloembakken; 
 • groenten en fruit; 
 • bloemen en planten; 
 • strandspeelgoed op de zeedijk; 
 • tijdelijke inname naar aanleiding van een vernissage, opendeurdag, (her)opening van een handelszaak. 

 
Wil je een vergunning aanvragen? Surf dan naar www.knokke-heist.be/vergunningen/vergunning-om-koopwaar-en-voorwerpen-uit-te-stallen-op-openbaar-domein.   

Deze wijziging in de politieverordening ging in vanaf 1 april 2022. De volledige algemene politieverordening lees je na op www.knokke-heist.be/gemeente-en-bestuur/reglementering/politieverordeningen/algemene-politieverordening. Wel wordt een overgangsperiode van twee maanden gehanteerd waarin sensibiliserend opgetreden wordt voor de lopende vergunningen. Vanaf 1 juni 2022 zullen dus  gasboetes uitgeschreven worden.  

Knokke-Heist staat niet alleen in haar missie om de beeldkwaliteit van onze gemeente te verbeteren. Zo bleek uit een studie van hogeschool Utrecht ‘Hoe houd je een winkelstraat aantrekkelijk?’ dat onbelangrijke inrichtingselementen (zoals sandwichborden bijvoorbeeld) een negatief effect hebben op de shopper. De studie kan je nalezen op www.hu.nl/hoe-houd-je-een-winkelstraat-aantrekkelijk. Door deze wijziging hoopt Knokke-Heist haar reputatie als kwalitatief shoppingwalhalla kracht bij te zetten.   

5 REACTIES

 1. Misschien kan men ook eens maatregelen nemen om de fietspaden vrij te houden zoals bv in de Knokkestraat waar de hagen van de bewoners thv Haagwinde, Asterstraat en Goudsbloemenlaan over het voetpad en fietspad groeien en hangen tot soms wel 40à 50cm voorbij de perceelsgrens.
  Ook op ander plaatsen liggen de kiezeltjes van opritten op het fietspad.

 2. Even ernstig nu! Lees ik dat goed?
  “Geen koopwaar en sandwichborden meer”

  Knokke-Heist is toch geen autocratie zoals in Rusland of toch? Hoewel als je ziet wie er de laatste 40 jaar Knokke-Heist “bestuurt” of moet ik zeggen “(be)heerst” en nog steeds maar vooral de wijze waarop. Dit is een regelrechte aanslag op de handel, het gaat van kwaad naar erger met het “Verweeplein”, maar er is nog hoop, de Knokke-Heistenaar kan de kliek wegstemmen in 2024!

 3. Eindelijk neemt men hier de beslissing om de voetpaden terug te geven aan de voetgangers. Het liep hier en daar inderdaad verkeerd.

  Er zijn nog andere aandachtspunten: Stoelen die probleemloos bijgeplaatst worden, terrassen die wel lijken te groeien, borden her en der, achtergelaten fietsen …

  Het verbreden van de voetpaden (bv. Dumortierlaan) heeft niets opgelost. Boompjes die amper nog plaats krijgen en gebruikt worden om vuilniszakken te plaatsen, fietsers die op voetpaden rijden … het is een weinig fraai beeld.

  Het is duidelijk dat er een handhavingsprobleem is.

  Waar is de tijd dat politie te voet de buurt verkende en een oogje in het zeil hield of dat de wijkagent op diplomatische manier kleine ongemakken wist op te lossen?

 4. En wat met de nadarhekken die op het voetpad blijven staan in de buurt van de nieuwe “Ravelingen”? Het gebeurd regelmatig dat die ’s morgens verhuisd zijn op het fietspad. Hetzelfde met die hekken die blijven staan voor de wekelijkse dinsdagmarkt aan het station van Heist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen