5.1 C
Knokke-Heist
vrijdag, december 3, 2021
your alt tag'

Jan Van Rompaey liet zijn “gloeilamp” schijnen op Knokke-Heist

Jan Van Rompaey is 81 en ooit één van de gezichten van de openbare omroep. In 2005 ging hij op pensioen en dook met een paar programma’s weer op. Maar lang duurde zijn comeback op Vitaya niet. Bij het nieuwsblad schrijft hij af en tot een Column. Deze keer over Knokke-Heist en de Heldentoren.

“Uit mijn hotelraam in Ramskapelle ­(bekend van zijn oorlogsmuseum) zie ik dagelijks de koe Marguerite herkauwen, alsmede haar familie”, schrijft Van Rompaey.

“Maar er is iets veranderd, zie ik, iets wat er tijdens mijn vorig verblijf niet was: ter hoogte van Heist wijst een vinger van beton naar de wolken, met daarboven de arm van een gigantische kraan, schrijft Van Rompaey. Die vinger is de aanzet van een woontoren, legt de hoteleigenaar (?) uit, dit is slechts de liftkooi waarrond 37 appartementen moeten komen”.

Van Rompaey lijkt vast te zitten in de situatie van meer dan 50 jaar waar Knokke en Heist nog steeds twee aparte entiteiten waren. Zonder enige raakvlakken. In zijn perceptie was Heist het arme vissersdorp die door het rijke Knokke geannexeerd is. Een perceptie die leeft bij onwetende mensen die de echte situatie niet kenen. De realiteit is dat het rijkere Heist en het toen nog kleinere Knokke elkaar politiek vonden en samen een sterkere toekomst wilden uitbouwen als “riante tuin aan de Noordzee”.

“Manrique beschouwde hoogbouw als een aanval op de natuur en het karakter van het woeste zwart-witte lava-eiland, ik zie hem nog in de jaren 70 tot in de kleinste dorpen fulmineren tegen nieuwbouw en massatoerisme”, schrijft Jan Van Rompaey in zijn column. “Manrique had gelijk, groot gelijk, roept de nostalgische tachtiger in Het Nieuwsblad .  de oostkust is op dat ­gebied redelijk hoogte-homogeen, behalve dat ze in Knokke voor gegoede tweedeverblijfwoners een duur torengebouw toegelaten hebben. Ook de appartementen van de nieuwe toren van Heist (met binnenin zwembad en sauna) ­zullen wel niet aan ­democratische prijzen verkocht worden, ­terwijl Heist eigenlijk altijd een democratische badplaats geweest is. Men gaat hier blijkbaar uit van de naïeve gedachte dat gasten die er warm inzitten het badstadje een beter imago opleveren, allure, ­klasse”, schrijft Van Rompaey.

Kant en klare onzin van iemand die Knokke-Heist niet kent. Want toekomstgerichte ruimtelijke ordening voorziet men van prachtige wandelparken en gezellige pleinen. Hoognodige investeringen die de uitbouw van Knokke-Heist als moderne badplaats alleen meer ondersteunen. Een smartcity die voldoet aan de behoefte van haar inwoners. De grootste uitdaging van het team van burgemeester De Groote is de combinatie van al die investeringen te koppelen aan een woonbeleid gericht op jongere inwoners. Zorgvuldig gekozen hoogbouw en heel veel groen zijn pistes die dit mogelijk zouden kunnen maken. Het is een keuze tussen verblijven of wonen.

Jan Van Rompaey kent Heist nog van de tijd van het ­Humorfestival en de Cartoonale: “die zorgden pas voor een internationale renommee, schrijft Van Rompaey. Naar Heist kwamen en ­komen mensen die meestal genoegen ­nemen met een een­voudige kamer of flatje; het verschil met ­Knokke is opvallend. De huidige krachtpatserij is voor mij een raadsel. Er is wel wat gemor geweest, herinner ik mij, maar dat heeft blijkbaar niets uitgehaald”, besluit de grijze vrt reporter.

Je kan inderdaad mijmeren op een bankje over hoeveel beter het vroeger allemaal was. Maar wat dan met het gezegde “de toekomst lacht je toe”?

GDM – opinie

Ook dit moet je even lezen

3 REACTIES

  1. Naar mijn bescheiden mening is dit, stedenbouwkundig, een bijzonder geslaagd project. Het is eigentijds qua vormgeving in tegenstelling tot andere nieuwbouwprojecten en het staat op de juiste plaats. Ik geef toe, het was wel even schrikken van de hoogte en bij het zien van de snelheid van bouwen. Ongelooflijk straf !
    Waar Jan Van Rompaey aan voorbij gaat, is het problematische, jarenoude demografische (studie van de bevolking, hun leeftijd en spreiding) probleem van onze gemeente. Want wie zal daar komen wonen ? Allicht geen (jonge) mensen uit Knokke-Heist. Zeker geen sociale mix. Andermaal een gemiste kans ? Maar men belooft beterschap. De Heldentorens zullen op sociaal vlak dus nooit echte helden kunnen worden…

  2. Wat ik onthou is dat Jan zegt dat Heist met de Cartoonale internationale renommee kreeg . Tijd dat ook het huidig bestuur inziet dat de cartoonale een uniek promotiemiddel is voor onze badstad en meer verdient dan verscholen te worden in Scharpoord . Waarvoor werd Ravelingen gebouwd ? Alleen voor karnavalfuiven ? Heeft het bestuur een exporuimte en een toeristisch infokantoor afgedwongen bij de promotor van de Heldentorens in ruil voor de bouwvergunning ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over