zondag, mei 26, 2024
HomeKnokke-HeistKlaar voor de stembusgang: wat je moet weten over de verkiezingen van...

Klaar voor de stembusgang: wat je moet weten over de verkiezingen van 9 juni 2024 in Knokke-Heist

Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de jongeren van 16 en 17 jaar, die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen voor het Europees Parlement. In totaal zullen 27,111 burgers van Knokke-Heist, waaronder 436 jongeren en 91 Europese onderdanen (voornamelijk Nederlanders), hun democratische plicht vervullen.

Stemlocaties en -tijden

Het stemmen zal plaatsvinden tussen 8 en 16 uur. De locaties waarop gestemd kan worden, zijn zorgvuldig geselecteerd om alle kiezers goed te kunnen accommoderen:

  • Gemeentelijke Basisschool De Pluim
  • Sportcentrum Laguna
  • Zaal Ravelingen
  • Sportcentrum Molenhoek
  • ’t Zaaltje in Ramskapelle

Vervoer naar het stembureau

Om een vlotte gang naar de stembureaus te waarborgen, moedigt het gemeentebestuur kiezers aan om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. Extra fietsstallingen zijn beschikbaar en voor wie minder mobiel is, zijn er gratis shuttlebussen ingezet die heen en weer rijden van de tramhalte aan het Directeur-Generaal Willemspark naar het sportcentrum Laguna.

Stemmen met volmacht

Kun je niet persoonlijk stemmen op de dag van de verkiezingen? Dan kun je een volmacht geven of een bewijs van afwezigheid overleggen aan de dienst Burgerzaken. Redenen voor afwezigheid kunnen uiteenlopen van werk en studie tot medische of reisredenen. Voor het regelen van een volmacht, is een verklaring van bijvoorbeeld een werkgever of arts vereist.

Dienstverlening op de dag zelf

Op elke stemlocatie zijn medewerkers van de dienst Burgerzaken aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Ook ICT-medewerkers, politie-inspecteurs, gemeenschapswachten en het Rode Kruis zijn paraat om de dag vlekkeloos te laten verlopen.