maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Oorlog begint volgens Vredesactie aan het strand van Knokke-Heist

“Oorlog begint aan het strand van Knokke-Heist”. Met die boodschap trokken een vijftiental activisten zondag naar de dijk van Knokke-Heist waar ze de rol van Fluxys aanklagen in de opslag van Russische LNG. Op een zeilboot voor de kust kunnen geïnteresseerden een tour volgen over de schadelijke activiteiten van het bedrijf op klimaat en vrede. Op de dijk vroegen de activisten aan strandgangers om voorzitter en oud-burgemeester Daniël Termont aan te schrijven met de eis de doorvoer van Russisch LNG zo snel mogelijk te stoppen.

Fluxys sloot in 2019 een twintigjarig contract met Yamal LNG ter waarde van één miljard euro voor de opslag en overslag van Russisch LNG. De haven van Zeebrugge is daardoor uitgegroeid tot een essentiële schakel in de export van Russische LNG. Maar liefst tien procent van de Russische LNG passeert via de terminals van Fluxys en is bijna uitsluitend bestemd voor landen in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. CEO Pascal De Buck verklaarde eerder in De Standaard dat hij het contract met Rusland “wenst te respecteren” ondanks de oorlog in Oekraïne.

Uit gegevens van de website Marine Traffic blijkt dat in de afgelopen maand alleen al negen LNG-tankers uit Rusland aanmeerden in de haven van Zeebrugge. Dat is goed voor 1,5 miljoen kubieke meter aan LNG-gas. Terwijl de oorlog in Oekraïne haar vijfde maand ingaat, weigert Fluxys de opslag van Russisch LNG stop te zetten. Op die manier blijft Fluxys het regime van Poetin en de oorlog in Oekraïne mee financieren.

Fluxys is voor 77 procent in handen van de Vlaamse steden en gemeenten via Publigas. Aan zowat elk gemeentehuis wappert een Oekraïense vlag. Het is tijd dat onze burgemeesters de daad bij het woord voegen en het doorvoer van Russisch LNG stop te zetten.

Vrede zal niet fossiel zijn

De Europese Unie is op zoek naar alternatieven voor de Russische fossiele brandstoffen, maar kijkt daarvoor vooral naar andere niet-Russische fossiele brandstoffen. Meer olie en gas importeren uit Israël, Qatar of Saudi-Arabië dreigt onze afhankelijkheid van oorlogszuchtige en dictatoriale regimes enkel groter te maken. Ook Fluxys investeert in een controversiële gaspijpleiding tussen het dictatoriale Azerbeidzjan en Zuid-Italië.

Vredesactie vraagt om versneld werk te maken van de omslag naar duurzame energievoorziening en verminderd energiegebruik.

De miljarden die België wil spenderen aan nieuwe wapensystemen zouden we beter investeren in de transitie naar een economie die niet langer van fossiele brandstoffen afhankelijk is en waarmee we niet langer dictaturen en oorlog financieren.

2 REACTIES

  1. deze rakkers zouden zich beter bezighouden met verzet tegen het door onze strot opgesolferde amerikaans “schaliegas” dat een echte bedreiging vormt voor onze planeet.

  2. Als alle NAVO landen zo redeneren en hun wapensystemen niet zouden vernieuwen (wat ons land trouwens reeds tientallen jaren al niet meer doet want wij zijn lid van de NAVO op papier en de op één na slechtste leerling niettegenstaande het hoofdkwartier hier gevestigd is) staat Poetin binnen de kortste keren aan onze voor- of achterdeur want wie weet wat die despoot nog allemaal in petto heeft als je ziet dat hij doodleuk een supermarkt laat beschieten met raketten in Oekraïne. Over raketten beschikt ons leger al tientallen jaren niet meer want de Nikes en Hawks om vliegtuigen af te weren zijn nooit vervangen geweest. De grond-grond missielen van het Lance-type ook niet want er was toch vrede. De meesten waren méér op hun gemak tijdens de “Koude Oorlog” dan nu. Dat gas betreffende gaat ook voor een groot deel naar Duitsland waar ze nu al met een bevoorradingsprobleem zitten. Ik vind het ook jammer dat de Russen hier nog grote sier maken met hun gastankers maar kan het anders? Wij hebben het gas niet echt nodig daar we ook gas uit Quatar aanvoeren en via pijpleidingen uit bevriende landen o.a. Noorwegen maar Frankrijk en Duitsland wachten angstig de komende winter af. Als er ooit (wereldvrede?) komt kunnen we inderdaad investeren om nieuwe propere energie te zoeken maar voorlopig is die vrede VERDER dan ooit een utopie voor dromers. We dachten ook aan vrede bij de “Glasnost en de Perestrojka” en werden erdoor in slaap gewiegd. Er kwamen zelfs Russische oorlogsschepen naar de marinedagen in Zeebrugge. Wat hebben we ons begin de jaren negentig toch in de zak laten zetten. De KGB bleef het in Rusland voor het zeggen hebben en daar zien we nu de resultaten van…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen