maandag, augustus 15, 2022
26.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Spring jij mee in de bres voor de boomkikker?

Boomkikkers in het Zwin beschermen en de populatie uitbreiden, dat is het doel van het soortactieprogramma van de provincie West-Vlaanderen dat in maart goedgekeurd werd en afgelopen donderdag 16 juni werd voorgesteld. Een nobel doel, want de boomkikker was in 2006 nog de zeldzaamste amfibie van West-Vlaanderen met slechts een handvol exemplaren in een vijver in Knokke-Heist. 

Om de boomkikkerpopulatie te beschermen en zelfs uit te breiden, moeten geschikte leefgebieden beschikbaar zijn en moeten die bovendien ook onderling bereikbaar zijn. Een geschikt leefgebied begint met de aanleg van een poel maar omdat die enkel voor de voortplanting gebruikt wordt, is dat zeker niet genoeg. Boomkikkers leven het grootste deel van het jaar op land en verkiezen braamstruwelen, bloemrijke graslanden met wat ruige hoekjes of zelfs tuinen met struweel en forse planten. Het inrichten van dergelijke gebieden is dus minstens even belangrijk. 

Tijdens een traject van vijf jaar staan verschillende acties gepland. In gesprek gaan met talrijke plattelandsbewoners is daar één van naast de talrijke, effectieve inrichtingsmaatregelen die volledig door het Regionaal Landschap Houtland & Polders gefinancierd zullen worden. 

Heb jij een terrein dat we boomkikkervriendelijk zouden kunnen inrichten? Neem dan contact op met één van onze landschapsmedewerkers via onderstaande knop of via landschap@rlhp.be 

Samen met de boomkikker zullen ook veel anderen soorten profiteren van deze aanleg- en verbindingsmaatregelen. Vogels, insecten, waterplanten, andere amfibieën… die ons landschap weer een stukje rijker zullen maken.

Paspoort van de boomkikker 

  • wettelijk beschermde soort 
  • kleine, grasgroene kikker (3,5 tot 5 cm) 
  • kenmerkende zuignapjes op het uiteinde van vingers en tenen waardoor ze uitstekende klimmers zijn 
  • mannetjes kunnen erg luid roepen ’s nachts  
  • TIP: Boomkikkerwandelingen in ’t Zwin zijn een aanrader voor zij die naar één van de boomkikkerconcerten willen komen luisteren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen