5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Kruispunt Elizabetlaan met Heldenplein weer opengesteld

Op woensdagnamiddag 22 december 2021 wordt het kruispunt van de Elizabetlaan met het Heldenplein opnieuw opengesteld voor het verkeer en ook de verkeerslichten weer in gebruik genomen. De voetgangersoversteek van zuid naar noord verloopt dan opnieuw onder de regeling van verkeerslichten. Het gemeentebestuur vraagt met aandrang om de instructies van de aanwezige werklui en politie te volgen zodat het kruispunt terug op een veilige manier in gebruik kan worden genomen.  

   

Op 22 december wordt de zuidzijde van de Elizabetlaan tussen rotonde Heistlaan en het Heldenplein definitief dubbelrichtingsverkeer. Beide rijstroken worden gescheiden door een volle witte lijn. Ten zuiden van de tramsporen (de vroegere Nicolas Mengélaan) tussen de rotonde Heistlaan en het Heldenplein rijdt het autoverkeer dus in twee richtingen.  

   

Verkeersstromen vanaf 23 december tot einde werken (juni 2022)  

Komende van Zeebrugge kun je rechtdoor richting Knokke, of rechtsaf naar de Kursaalstraat. Om te kantelen naar de Zeedijk gebruik je de nieuwe ovonde.  

Wie van Knokke komt, kan ter hoogte van de verkeerslichten linksaf richting Kursaalstraat. Je kan ook kantelen naar de zuidzijde van de Elizabetlaan (richting Heistlaan), en ook rechtsaf naar het Heldenplein is mogelijk. Ter hoogte van het Heldenplein wordt de richting dus omgedraaid, dit is een gewijzigde verkeerssituatie ten gevolge van de werforganisatie en nieuwe verkeerslichten!  

Uiteraard kunnen voetgangers ook terug de Elizabetlaan dwarsen onder de verkeerslichten. Om de tramperrons te gebruiken gebruik je dus – zoals voorheen – de voetgangersoversteek richting Heldenplein, het lange zebrapad langsheen het Heldenplein en zo naar beide tramperrons. Ook de voetgangersoversteek ter hoogte van de Steenstraat blijft in gebruik.  

   

Elizabetlaan tussen Heldenplein en grens Zeebrugge en Graaf d’Ursellaan blijven werfzone 

De Elizabetlaan Noord vanaf Heldenplein tot aan de grens met Zeebrugge (de “esplanade”) is nog steeds werfzone. Na de kerstvakantie start de aannemer met de wegenis- en rioleringswerken in de Graaf d’Ursellaan. De Graaf d’Ursellaan wordt dus werfzone vanaf de Albatrosstraat tot aan de Parkstraat. Tijdens de werken in de Graaf d’Ursellaan zijn er tijdelijke parkeerstroken voorzien langsheen de Elizabetlaan om de bereikbaarheid van de handelaars in de Graaf d’Ursellaan te garanderen. Deze parkeerstrook is ingekleurd als rode parkeerzone om op die manier een hogere rotatie mogelijk te maken in functie van het handelsgebeuren in de Graaf d’Ursellaan. Doorheen de werf worden voldoende voetgangersdoorsteken voorzien. De voetpadzone kan nog geruime tijd in gebruik blijven.  

   

De omleiding met bestemming Zeebrugge verloopt vanaf het Heldenplein via Elizabetlaan zuidzijde, rotonde Heistlaan, Heistlaan en zo richting Gustave Van Nieuwenhuysestraat. Ook de Zeedijk blijft een optie richting Zeebrugge.  

Mogelijks zal ten gevolge van de werken aan de Heldentorens de bovenzijde van de Kursaalstraat soms afgesloten worden, maar dan kun je perfect de ovonde gebruiken om Knokkestraat en Kursaalstraat te bereiken.  

   

Zie hieronder visualisatie van de verkeersstromen en werfzones vanaf 23/12 tot einde werken (juni ’22). Alle andere stromen blijven natuurlijk ook nog steeds mogelijk zoals nu het geval is.  

   

Verkeersstromen vanaf 1 juli 2022 

Vanaf 1 juli 2022 neemt de ovonde een groot deel van de verkeersstromen die vandaag ter hoogte van het Heldenplein gebeuren, volledig over.  Komende van Zeebrugge kun je rechtdoor richting Knokke, of rechtsaf naar de Kursaalstraat. Om te kantelen naar de Zeedijk gebruik je de nieuwe ovonde.  

Het verkeer uit de richting van Knokke kan ter hoogte van de verkeerslichten linksaf richting Kursaalstraat, rechtdoor naar de nieuwe Esplanade of kantelen naar de zuidzijde van de Elizabetlaan (richting Heistlaan/ Zeebrugge). Je zult hier NIET meer kunnen afslaan richting Heldenplein. Daarvoor gebruik je vanaf nu de ovonde, die de volledige verkeersregeling aan het Heldenplein overneemt.   

De vernieuwde Graaf d’Ursellaan wordt vanaf ovonde tot aan de Parkstraat enkelrichtingsverkeer, waardoor er een zeer logische lus ontstaat. Het andere deel van de Graaf d’Ursellaan blijft dubbelrichtingsverkeer om het Heldenplein te ontsluiten via de ovonde.  

Het bovenste stuk van de Kursaalstraat wordt op termijn ook afgesloten. Al die verkeersstromen zullen dan ook verlopen via de ovonde, waarlangs de Knokkestraat en Kursaalstraat perfect bereikbaar zijn.  

Uiteraard kunnen voetgangers nog steeds de Elizabetlaan dwarsen onder de verkeerslichten. Om de tramperrons te gebruiken gebruik je dus – zoals voorheen – de voetgangersoversteek richting Heldenplein, het lange zebrapad langsheen het Heldenplein en zo naar beide tramperrons. Ook de voetgangersoversteek ter hoogte van de Steenstraat blijft in gebruik.  

   

Deze verkeersregeling zal zo blijven, zeker al tot en met 2023 (einde werf Heldentorens). Zie hieronder visualisatie van de verkeersstromen vanaf 1 juli 2022, zeker al tot en met 2023 (einde werf Heldentorens). Alle andere stromen blijven natuurlijk ook nog steeds mogelijk zoals nu het geval is.  

   

Heraanleg landschapspark en Knokkestraat tussen Noordstraat en Krommedijk 

Momenteel is voorzien om in het plantseizoen (februari – maart) alle nieuwe bomen en beplanting aan te brengen in het landschapspark tussen de Knokkestraat en Elizabetlaan. Deze fase 1 van het landschapspark kan in gebruik genomen worden tegen de paasvakantie.  

   

 De volgende fase start dan in september 2022 tot juni 2023 met de heraanleg van de Knokkestraat tussen Noordstraat en Krommedijk, en de heraanleg van fase 2 van het landschapspark, de renovatie en inkorten van de voetgangerstunnel en de heraanleg van de Parkstraat waarbij de voetgangerstunnel ook uitgelengd wordt. Door de grondige renovatie aan de tunnel Parkstraat zal die in de toekomst ook gebruikt kunnen worden door fietsverkeer. Deze werffase zal ook in diverse deelfases gerealiseerd worden, rekening houdend met de bereikbaarheid en het carnavalsgebeuren in 2023.  

Voor een globaal overzicht van de volgende fases in de doortocht Heist verwijzen we graag naar de website www.knokke-heist.be/doortoct-heist 

 Op de Kinkhoorn staat het volledige ontwerp ook uitgestald op diverse infopanelen. Ga gerust ook daar even een kijkje nemen! 

  

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over