vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Stadsgenoot Jean-Michel Torresan ontvangt UNIZO authenticiteitslabel

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent.

Grootmoeders recept

UNIZO reikt vandaag het label uit aan ondernemer stadsgenoot Jean-Michel Torresan. 

Hij wordt zo UNIZO-ambassadeur van HIB. Als telg van een echte vissersfamilie, is het (de liefde voor de zee en de prachtige vruchten die het met zich meebrengt), hem met de paplepel ingegeven. Grootvader Torresan was in zijn vroegere jaren garnalenvisser, en van oma Alice leerde hij garnalen pellen en ze te verwerken tot ambachtelijke kroketten.

Na een opleiding aan de hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge, maakte Jean-Michel er een missie van om oma’s kroketten verder te verfijnen, zonder hun authentieke smaak te verliezen. Op dagelijkse basis werden kroketten geserveerd in het restaurant van zijn ouders, nl. visrestaurant ‘De Marmiet’. Na verloop van tijd steeg de vraag of Jean-Michel voor andere collega-restaurateurs ook kroketten kon maken. ‘Den Ambacht’ werd geboren. Ondertussen zijn de kroketten terug te vinden in een 30 Vlaamse verkooppunten.

Definitie – criteria

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort. http://www.handmadeinbelgium.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen