Home Zoute.Style Strategie voor schuldvermindering in Knokke-Heist en daarbuiten

Strategie voor schuldvermindering in Knokke-Heist en daarbuiten

0
2111

Aanpak van Schuldenlast Cruciaal voor Toekomst Ghelamco

Projectontwikkelaar en plusinwoner Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco staan voor een belangrijke periode. De komende 18 maanden moet het bedrijf extra vastgoed verkopen om zijn schulden terug te dringen en zijn solvabiliteit te verbeteren. Dit werd bekend gemaakt in het recent gepubliceerde jaarverslag van Ghelamco. Met een groot deel van de vastgoedportefeuille aan het eind van de ontwikkelingscyclus, kampt het bedrijf momenteel met een beperkte cash- en liquiditeitspositie. Indien het geplande verkoopprogramma niet voldoet, zal Ghelamco naar eigen zeggen alternatieve maatregelen moeten treffen.

Financiële Situatie in Detail

Het bedrijf maakte vorig jaar een nettoverlies van 32 miljoen euro, voornamelijk door een afboeking na een verloren rechtszaak over het Eurostadion in Brussel. Desondanks zag Ghelamco in de tweede helft van het jaar een winst. Echter, de netto financiële schuld steeg naar 1,34 miljard euro. Met 895 miljoen euro aan kortlopende schulden die dit jaar vervallen, waarvan 350 miljoen euro afgedekt is, zijn er zorgen over de voortzetting van de bedrijfsactiviteiten.

Recente Verkopen en Potentiële Verkoop van Hotel “Le 8300”?

In het afgelopen jaar verkocht Ghelamco voor 320 miljoen euro aan panden en gronden. Specifieke verkopen omvatten de Chalet 1850 in Courchevel voor 15 miljoen euro en het hotel Pomme de Pin voor 62 miljoen euro. In België zijn recent deals gesloten voor de verkoop van drie gebouwen die dit jaar worden opgeleverd. De toekomst van het leegstaande Hotel “Le 8300” in Knokke-Heist is echter nog onzeker, en het is nog niet bevestigd of dit vastgoed ook verkocht wordt als onderdeel van de schuldvermindering.

Uitdagende Leningvoorwaarden

Ghelamco heeft te maken met hoge rentevoeten, wat de financiële lasten verder verhoogt. Zo heeft het bedrijf een kortetermijnlening voor bepaalde Poolse projecten tegen een rente van 15 procent. De situatie in het Verenigd Koninkrijk is vergelijkbaar met mezzanineleningen tegen 13 procent rente.

Paul Gheysens Blijft Positief

Ondanks de financiële druk, vindt Gheysens het jaarverslag niet alarmerend. Hij benadrukt de hoge kwaliteit en interesse in de portefeuille van het bedrijf, die door afwerkingsgraad en sterke verhuur nu te valoriseren is.

Ons gedacht…

De strategie van Ghelamco de komende 18 maanden zal cruciaal zijn voor zowel de stabiliteit van het bedrijf als de vastgoedmarkt in Knokke-Heist. Met substantiële financiële uitdagingen aan de horizon, blijft de vraag of de verkoop van vastgoed genoeg zal zijn om de financiële gezondheid van het bedrijf te herstellen.

NO COMMENTS