zondag, augustus 14, 2022
27.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir bezocht kerncentrale net over de grens

De federale regering bereikte twee maanden geleden een akkoord om met Engie te onderhandelen over het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales. Van enig resultaat is nog geen enkel zicht en dat baart Vlaams minister van Energie Zuhal Demir zorgen. Zij trok vandaag op werkbezoek naar de kerncentrale van Borssele in de Nederlandse provincie Zeeland net over de grens met onze regio. Die is ongeveer even oud als onze oudste kernreactoren en werd al eens met 20 jaar verlengd tot 2033. De Nederlandse regering wil bovendien een verdere verlenging mogelijk maken en investeert ook een nieuwe kernreactoren. “De dogma regeert ons land, maar onze Noorderburen hebben gelukkig wél goed begrepen dat je tegen 2050 nooit naar klimaatneutraliteit zal kunnen gaan zonder kernenergie”, aldus Demir.

“Als we in de toekomst fossiele gascentrales volledig achter ons willen laten en klimaatneutraliteit willen bereiken, dan kunnen we niet anders dan investeringen in kernenergie mogelijk maken. Op dit moment is dat onmogelijk door de wet op de kernuitstap. Daardoor blijven potentiële onderzoekers en investeerders weg”, dat verklaart Demir na haar bezoek aan het Nederlandse Borssele.

Nieuwe nucleaire capaciteit

“De kerncentrale van Borssele is van 1973 en vergelijkbaar met onze oudste centrale, Doel 1. Toch gaat onze dicht en blijft deze tot 2033 draaien. Meer nog, de Nederlandse regering besliste recent om de verdere levensduurverlenging van Borssele op te starten en start ook investeringen op in nieuwe nucleaire capaciteit. Dat is de weg die we ook met ons land op moeten”, klonk het.

Vlaanderen scoort uitstekend in hernieuwbare energie

Op vlak van hernieuwbare energie doet Vlaanderen het uitstekend. Ze staat in de top 4 voor windenergie op land en is zelfs derde als het gaat over geïnstalleerde zonnepanelen per inwoners. Vorig jaar was zelfs het derde beste jaar ooit op het vlak van extra wind.

Liever propere kerncentrales dan vervuilende gascentrales

“Maar natuurlijk zijn er beperkingen aan hernieuwbare energie, het is er niet altijd, en dus moet er een verstandige en goede basiscapaciteit zijn. Zeker als we allemaal op elektriciteit overschakelen. En ik zie dan liever propere kerncentrales dan vervuilende gascentrales”, aldus Demir.

1 REACTIE

  1. Ondertussen zet groene minister van der straeten gans onze zee vol met windmolens. Als groene minister zou je kunnen denken dat zij de zee zou beschermen in plaats van er een industriegebied van te maken . Je zal maar visser zijn .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen