woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistJe kunt er niet naast kijken: de petanquesport is de voorbije jaren...

Je kunt er niet naast kijken: de petanquesport is de voorbije jaren enorm gegroeid in populariteit

De gemeente Knokke-Heist speelt in op de stijgende populariteit van petanque met de bouw van een nieuwe boulodrome bij het sportcentrum Laguna in Duinbergen. Deze faciliteit biedt twintig indoorbanen, waardoor liefhebbers ook buiten de zomer kunnen genieten van hun sport. Maar is dit een project waar de inwoners van Knokke-Heist echt op zaten te wachten?

Bouwwerkzaamheden en faciliteiten

De bouw van de boulodrome startte in de week van 22 januari 2024 naast de blauwe tennisvelden. De hal wordt gerealiseerd in duurzaam hout en zal fysiek verbonden zijn met de bestaande sporthal. Met een opvallend design is het gebouw nu al een blikvanger langs het nieuwe fietspad tussen Heist en Duinbergen.

De aannemer is momenteel bezig met het installeren van technieken en binnenafwerking. Verwacht wordt dat de hal na de zomer officieel opengaat, waarna clubs en individuele spelers er terechtkunnen.

Gebruik van de boulodrome

De boulodrome zal dagelijks geopend zijn, maar bezoekers moeten wel vooraf reserveren. De sportdienst van Knokke-Heist werkt samen met lokale clubs om de hal optimaal in te richten volgens hun behoeften. Daarnaast zullen niet alleen lokale clubs, maar ook scholen, bedrijven en clubs van buiten Knokke-Heist de hal kunnen huren, wat de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente moet verhogen.

Bijdrage aan duurzaamheid

De keuze voor hout als bouwmateriaal onderstreept de toewijding van de gemeente aan duurzaamheid. Houten structuren zijn bekend om hun CO2-neutraliteit en circulariteit, wat past bij een groener bouwbeleid.

Culturele en esthetische waarde

Het ontwerp van de boulodrome, een moderne interpretatie van de traditionele Vlaamse schuur, integreert het gebouw harmonieus met de omgeving. Dit reflecteert een respect voor zowel traditionele als hedendaagse architectonische waarden.

Ons gedacht…

Met de toename van petanquespelers in Knokke-Heist lijkt de nieuwe boulodrome een logische stap. Echter, de vraag blijft of alle inwoners deze ontwikkeling zien als een noodzakelijke toevoeging of eerder als een luxe. De tijd zal leren of deze investering de lokale gemeenschap op de manier zal dienen zoals gehoopt.