5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Opinie: “Ik denk het niet”

De kogel is door de kerk maar de pastoor is niet dood en carnaval Heist zeker niet.

Carnaval Heist zal in 2022 kunnen doorgaan mits goede coronacijfers.

Er werd beslist dat confetti niet meer mag gestrooid worden om het uitbundige feestvieren op te smukken.

Het woord confetti komt uit de Italiaanse taal. Eén confetto is een snoepje. Oorspronkelijk een amandel die met suiker bedekt is. Wij kennen dit nog altijd als doopsuiker. Confetti is het meervoud. Bij Italiaanse bruiloften kregen de aanwezigen elk 5 confetti. Elk snoepje stond voor een symbool uit het leven: geluk, rijkdom, gezondheid, vruchtbaarheid en een lang leven.

In 1891 werd er reeds papieren confetti gebruikt in het ‘Casino de Paris’ en in Amerika tijdens de legendarische ‘ ticker – tape parades’.

Omdat confetti vervuilend zou werken en schade zou toebrengen aan het milieu, wordt deze traditie geschrapt. Milieuzorg is een belangrijk thema vandaag. Echter in KH komt men hiermee rijkelijk laat voor de dag. Er zijn in België carnavalssteden en -gemeenten die het strooien van confetti al jààààààren verbieden. Ik denk nog met heimwee terug aan het confettikanon in mijn geboortestad.       Verbieden, goed voor het milieu? Terecht!

Zal het feestvieren door dit verbod belemmerd worden? Denk het niet. Zal er minder volk zijn, zal er een pint minder gedronken worden? Denk het niet. Zal er minder plezier gemaakt worden?  Denk het ook niet. Een Heistenaar laat zich hierdoor niet ontmoedigen. Sterk volk, hoor. Wat riskeren carnavalisten die toch confetti strooien? In de hoek staan, vijf bladzijden straf schrijven, kamerarrest ?

Begrip voor de milieuzorg is er dus zeker. Maar dan moet het gemeentelijk beleid ook consequent zijn. Tijdens de ‘Zoute Grand Prix’ worden er oldtimers met open armen ontvangen, terwijl ze in bepaalde steden zelfs niet meer binnen mogen. Oldtimers zijn er voor verantwoordelijk dat zij zeer vervuilend zijn voor ons milieu. De gemeente steunt deze organisatie met € 250.000 belastinggeld.

De gewone carnavalsvierder moet zich dus aanpassen maar de ‘ beau monde ‘ mag zijn gang gaan en moet niet voor het milieu zorgen.

Is dit de beleidsbalans in KH?

Beste carnavalisten, ga voor een prachtige, gezellige carnaval en laat zien wat jullie artistieke waarden zijn.En, laat de heerlijke sprotjes smaken.

Carnaval Heist 2022 op zondag 26 februari, zonder confetti…ALAAF, ALAAF, ALAAF !!!

BVDS

Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@kneistikrant.be Ben je het eens of oneens met de schrijver hier boven? Reageer dus gerust hier onder.

Ook dit moet je even lezen

1 REACTIE

  1. “De gewone carnavalsvierder moet zich dus aanpassen maar de ‘beau monde‘ mag zijn gang gaan en moet niet voor het milieu zorgen.”
    Laat mij het iets duidelijker formuleren: ‘beau monde’ met oldtimers = snertventen met snertkarren!

    “De gemeente steunt deze organisatie met € 250.000 belastinggeld.”
    Confetti op Heist Carnaval is niet zo mondain …
    Misschien moeten de carnavalvierders maar eens inspiratie opdoen op een golfterrein en zich (ver)kleden als golfers (je weet wel met petje en pullovertje op de rug en zo), misschien levert dat wel € 250.000 op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over