5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Piet Van Haut en de link met Ingrid Caeckaert, deel 2: kenden ze elkaar?

Door Piet Baete

Begin 1991 was Piet Van Haut neergestreken in Heist-aan-Zee, na wat uitspattingen in Amsterdam die beschreven staan in het boek van mijn nieuwe vriend, Maarten Inghels. Piet werkte in Heist als ijsschepper in tearoom Schildia dat was gelegen naast immokantoor Atlanta. Dat kantoor was dan weer van Ingrid. Daar bracht ze haar (werk)dagen door. De kans was dan ook groot dat ze Piet Van Haut persoonlijk kende. 

Deze link was uiteraard van belang voor Maarten en ikzelf, als we wilden hardmaken dat Piet Van Haut mogelijk betrokken was in Ingrids dood. Dat was de ader waar we op waren gestoten, aan de hand van de link die Maarten legde na het lezen van mijn blog. Daarin had ik het over fraude waar Ingrid mogelijk het slachtoffer van was geworden. Spontaan dacht Maarten aan de meester-oplichter waarover hij een boek aan het schrijven was. Piet Van Haut. Het zelfverklaarde “mirakel van België”. 

1+ 1 = ? 

Zou het zo simpel zijn? 

De perfecte valstrik

Nog een belangrijke vraag die we moesten zien te beantwoorden: was Piet Van Haut begin 1991 al bezig met mensen op te lichten? Het antwoord luidde simpel: ja. Maarten had met verschillende getuigen gesproken die dit konden en ook wilden bevestigen. Daarbij ging Van Haut altijd op dezelfde manier te werk. Heel simpel gesteld: hij zocht er mensen uit die wat geld konden missen en die centen in een mum van tijd vertienvoudigd wilden zien. Mensen die met andere woorden makkelijk ten prooi vielen aan hun eigen hebzucht. 

Van Haut was en is een meester-manipulator. Hij noemt zich niet zomaar de grootste oplichter ter wereld. Weinigen die hem daarin tegenspreken. Hij boekt resultaten, zelfs tot op de dag van vandaag, met een internet dat bol staat vol waarschuwingen van deze man niet te vertrouwen en zeker geen geld in de pollen te stoppen. Op dat vlak kan hij zoveel adelbrieven voorleggen dat je hem bijna zou bewonderen voor zoveel sluwheid en overtuigingskracht. Om maar te zeggen: als hij contact kon leggen met Ingrid. Als hij tot haar wereldje kon doordringen, dan was zij misschien wel een makkelijke prooi. 

Want haar immo-zaakje draaide, nou ja, redelijk. Ze had het moeilijk met opboksen tegen de grote immo-kantoren. Haar ouders hadden dan weer een goed draaiende bakkerij in Maldegem. Ze steunden Ingrid financieel. En ze waren als deftige burgers niet ongevoelig voor status. 

Alle voorwaarden vervuld voor de perfecte valstrik. Maarten voedde onze overtuiging dat we iets op het spoor waren met de woorden: “De familie Caeckaert beantwoordde perfect aan het profiel van een slachtoffer van Piet Van Haut.” 

Maar eerst nog even terug naar de belangrijke vraag: kenden Piet en Ingrid elkaar? 

Jazeker.

Piet kende Ingrid. En Ingrid kende Piet.

Uit een mail van Piet Van Haut zelve: “Beste Piet (dat ben ik), ooit was ik werkzaam in tearoom De Schildia in Heist. Naast de Schildia bevond zich het immokantoor van Ingrid Caeckaert. Ik bracht Ingrid regelmatig een pannenkoek naar haar immokantoor. Ik babbelde regelmatig met Ingrid…”

Ook omgekeerd, uit een mail van Ingrids familie: “Wij hebben altijd met hem gesproken, want was naast het agentschap te verkopen (sic).”

Zo ver waren we dus. Deze boei was binnen. Piet en Ingrid spraken elkaar regelmatig. Ook Ingrids ouders spraken regelmatig met Piet. Het contact was amicaal.

Was het absurd te veronderstellen dat Piet Van Haut zijn truukendoos ook bij Ingrid en haar ouders zal hebben bovengehaald? Dat ze mogelijk voor zijn sluwe praatjes waren gevallen? En dat ze na x-aantal maanden of jaren tot het pijnlijke besef waren gekomen dat alles een lege doos was en ze hun “investering” kwijt waren?

Het leek ons niet absurd, maar mogelijk. Misschien zelf aannemelijk. Dus moesten we de vraag maar stellen. 

“Hebt u Piet Van Haut zelf ooit ontmoet? Mee gesproken? Of bij u thuis ontvangen in Maldegem? Hij stond bekend als iedereens vriend. Hij praatte zich overal binnen. Dus de kans is groot dat hij jullie ook heeft gesproken in de jaren voor Ingrids dood.”

Het antwoord liet niet op zich wachten. 

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over